S. Arabija, UAE i Bahrein povlače ambasadore iz Katara

Razdor ukazuje na velika politička neslaganja članica Zaljevskog vijeća za saradnju (EPA)

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein saopćili su da povlače ambasadore iz Katara, jer je Doha, navodno, prekršila sporazum o regionalnoj sigurnosti.

Tri zemlje kažu da je taj potez bio neophodan zbog “očuvanja sigurnosti i stabilnosti”.

To je dosad najočigledniji znak razdora između navedenih zemalja i Katara, koji podržava Muslimansku braću u Egiptu i drugdje, prenosi AP.

Političko neslaganje

Katar je također osudio prošlogodišnje svrgavanje bivšeg egipatskog predsjednika Mouhammeda Mursija, koji potječe iz redova Muslimanske braće.

S. Arabija, UAE i Bahrein su u zajedničkom saopćenju kao formalni razlog za povlačenje ambasadora iz Katara naveli da Doha nije ispunila svoj dio sporazuma o sigurnosti i stabilnosti šest zemalja članica Zaljevskog vijeća za saradnju.

Joseph Kechichian, viši stručni saradnik u King Faisal centru za istraživanje i islamske studije u Rijadu, rekao je Al Jazeeri da je tu riječ o problemu puno većem od pakta, jer ga Katar, u suštini, podržava.

“To pokazuje fundamentalno političko neslaganje u vezi sa situacijom sa Muslimanskom braćom u Zaljevskom vijeću za saradnju, primarno između Katara, s jedne, i drugih pet zemalja, s druge strane, ne samo u regiji Vijeća nego i u Egiptu, koji je proteklih godina noćna mora Arapskog proljeća”, rekao je Kechichian.

Izvor: Al Jazeera i agencije