S. Arabija, UAE i Izrael pozivaju na svrgavanje režima u Iranu

Adel al-Jubeir
'Želimo mir i stabilnost u regiji ali nećemo sjediti skrštenih ruku', rekao je Jubeir (Reuters)

Šef diplomatije Saudijske Arabije, ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata u Washingtonu i direktor izraelske obavještajne agencije Mossad su se udružili u pozivima na promjenu režima u Iranu.

Govoreći u društvu američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona i američkog državnog sekretara Mikea Pompeoa, ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Adel al-Jubeir je pozvao na svrgavanje iranske vlade, kazavši da su mali izgledi da se Islamska Republika promijeni svojom voljom.

‘Želi nas ubiti’

Na konferenciji Ujedinjeni protiv nuklearnog Irana (UANI), koja se održava u New Yorku, prisustvovale su države koje se protive nuklearnom sporazumu s Iranom iz 2015. godine.

“Kako možemo pregovarati sa državom koja nas želi ubiti”, kazao je Jubeir, prenosi list Ujedinjenih Arapskih Emirata, The National.

Zvaničnici Saudijske Arabije i UAE-a su pozdravili odluku Washingtona da se povuče iz sporazuma.

Yousef al-Otaiba, ambasador Emirata u SAD-u, kazao je da je potreban vanjski pritisak i da je to ključno u promjeni pravca Irana.

“Mislim da će svaka promjena iranske vanjske politike doći zbog vanjskog faktora”, kazao je Otaiba i dodao da izolaciju Teherana moraju podržati evropske sile, azijske nacije i SAD.

“Ako bude lansirana raketa na Saudijsku Arabiju i UAE kakva će biti reakcija i kako će to biti odbranjeno? To pitam hipotetički, ali u stvari nije hipotetički. Zemlje Zaljeva, Izrael i zemlje koje se nalaze u blizini su one kojima prijeti najveća opasnost”, kazao je on.

‘Preuzimanje Jemena’

Upozorio je da “Iran planira preuzimanje Jemena”, te da su posljednji mirovni pregovori koje je vodio UN navodno otkrili ulogu Irana u diktiranju vodstva Husa.

“Imamo interes da osiguramo da se ono što se desilo u Libanu, ne desi u Jemenu”, kazao je Otaiba, koji je optužio Iran za propast mirovnih pregovora u Ženevi.

Brian Hook, specijalni predstavnik State Departmenta za Iran, također je govorio na samitu i optužio Iran da snabdijeva Huse raketama kojim oni gađaju Arabiju i Emirate.

Izvor: Al Jazeera