S. Arabija: Uništeni svi borbeni avioni Husija

Jemenski predsjednik tvrdi da vojna kampanja neće biti prekinuta dok se pobunjenici ne predaju (AP)

Zračnim napadima koje predvodi Saudijska Arabija potisnuti su šiitski pobunjenici iz zračnih baza u Jemenu, saopćili su saudijski zvaničnici, dan nakon što je jemenski predsjednik rekao da vojna kampanja neće biti prekinuta dok se pobunjenici ne predaju.

Saudijski brigadni general Ahmed bin Hasan Asiri rekao je u nedjelju da su u zračnim napadima uništeni svi preostali borbeni avioni u najsiromašnijoj arapskoj zemlji. 

U vojnoj akciji koja traje četiri dana nastavljaju se uništavati rakete Scud, izvijestila je državna saudijska agencija SPA.

Još nema komentara od šiitskih pobunjenika Husija, koji su ofanzivu počeli u septembru, preuzevši kontrolu nad glavnim gradom Sanom, da bi kasnije držali jemenskog predsjednika Abd-Rabboa Mansoura Hadija u kućnom pritvoru.

‘Iranske marionete’

Deseci civila ubijeni su u zračnim napadima koalicije koju predvodi Saudijska Arabija, dok se u južnom lučkom gradu Adenu vode borbe na terenu između boraca Husija i naoružanih muškaraca koji podržavaju Hadija.

Predsjednik Hadi je pod saudijskom protekcijom napustio Aden u četvrtak.

Saudijska Arabija proglašava pobjede, dok Hadi, koji pobunjenike naziva „marionetama Irana“, upozorava borce da će se suočiti sa još više napada ukoliko se ne predaju.

Govoreći na samitu Arapske lige u Egiptu u subotu, Hadi je rekao da su pobunjenici „uništili“ Jemen.

„Kažem marionetama Irana, njegovim igračkama i onima koji ga podržavaju, uništili ste Jemen sa svojom političkom neozbiljnošću te kreirajući domaću i regionalnu krizu.“

Napadi mogu trajati mjesecima

Iran i Husi negiraju da Teheran naoružava pobunjenički pokret, iako je Iran dao humanitarnu i drugu pomoć.

Zvaničnici u Iranu nisu komentirali Hadijeve navode.

UN je morao evakuirati svoje osoblje iz Jemena, dok se nastavljaju napadi na pozicije Husija.

Saudijska Arabija je rekla da su Bahrein, Kuvajt, Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati dio koalicije, ali nije jasno da li njihovi borbeni avioni također bombardiraju uporišta pobunjenika.

Na samitu u Sharm el-Sheikhu, egipatski predsjednik Abdel Fattah el-Sisi podržao je formiranje regionalnih arapskih vojnih snaga, a diplomati upozoravaju da bi zračni napadi na Jemen mogli potrajati mjesecima.

Izvor: Agencije