S. Arabija želi da cijene nafte narastu do 60 dolara u 2017.

OPEC, Rusija i drugi proizvođači obećali su prošle godine da će smanjiti proizvodnju za blizu 1,8 miliona barela dnevno od 1. januara (Reuters)

Saudijska Arabija želi da cijene sirove nafte porastu na približno 60 dolara po barelu ove godine, rekli su izvori iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i naftne industrije.

Ovo je nivo za koji OPEC-ove najjače članice i njihove saveznice iz Zaliva – Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt i Katar – vjeruju da bi potaknuo investicije u novim poljima, ali ne bi doveo do porasta u proizvodnji škriljca u SAD-u, rekli su izvori za Reuters. 

OPEC, Rusija i drugi proizvođači obećali su prošle godine da će smanjiti proizvodnju za blizu 1,8 miliona barela dnevno od 1. januara. Prvo ovakvo rezanje u osam godina usmjereno je na povećanje cijena i rješavanje viška zaliha. 

Cijene nafte porasle su za više od 14 posto od pakta u novembru, ali se još trguje po cijeni 56 dolara po barelu uprkos rekordnoj saradnji između zemalja koje su članice OPEC-a i onih koje to nisu. 

Proizvodnja u SAD-u

Zvaničnici OPEC-a ponovili su da cilj grupe nije određena cijena nafte nego da je njihov fokus da pomognu stabilizaciji tržišta.

Međutim, iza zatvorenih vrata Rijad i njegove saveznice iz OPEC-a nadaju se da će vidjeti viši nivo cijena zato što su niske cijene stavile pod pritisak njihove finansije i izazvale strah od manjka zaliha u budućnosti. 

Kako piše Reuters, oni ipak ne žele da cijene budu toliko visoke da ohrabre američke proizvođače škriljca, koji su bili pogođeni padom cijena nafte. 

Od 2014. godine otkazani su ili odgođeni naftni projekti vrijedni više od trilion dolara. Pad investicija u buduće naftne projekte izazvao je zabrinutost da bi ovo moglo dovesti do manjka zaliha i povećanja cijena nafte. 

Potrebne su četiri godine da se razviju naftna polja prije nego što proizvodnja može početi, dok se škriljac u SAD-u može izvući za samo nekoliko mjeseci.

Izvor: Agencije