S. Koreja: Na izborima izlaznost 99,97 posto

Među glasačima u glavnom gradu je bio i sjevernokorejski lider Kim Jong-un (EPA)

Na lokalne izbore za nove predstavnike vlasti, koje je predložila vladajuća partija u Sjevernoj Koreji, izašlo je u nedjelju 99,97 posto građana, prenijeli su državni mediji.

Za tu zemlju sa jednopartijskim sistemom uobičajeno je da 99 posto birača glasa za predložene kandidate, prenosi Tanjug.

“Svi glasači su pristupili izborima s izuzetnim entuzijazmom kako bi učvrstili revolucionarnu moć kroz izbore poslanika u lokalnim narodnim skupštinama”, kazao je predstavnik vlasti Korejskoj centralnoj novinskoj agenciji.

Samo oni koji su bili izvan zemlje nisu mogli glasati, dok su za stare i bolesne bile osigurane mobilne glasačke kutije.

Jong-un na glasanju

Među glasačima u glavnom gradu je bio i sjevernokorejski lider Kim Jong-un, koji je preuzeo vlast poslije smrti svog oca Kim Jong-ila u decembru 2011. godine.

Te godine izabrano je 28.116 poslanika za lokalne skupštine, bez ijednog glasa protiv.

Tokom četiri godine mandata lokalne skupštine jednom ili dva puta godišnje se sastaju da odobre budžet i podrže lidere, koje je imenovala vladajuća partija.

Sjevernom Korejom vlada dinastija Kim više od šest decenija, a prošle godine održani su parlamentarni izbori, na koje je također izašlo 99,97 birača.

Izvor: Agencije