S. Koreja: Niko ne može da locira naše raketne lansere

Navodno SAD i Južna Koreja nisu uspjeli da detektiraju vrijeme i mjesto lansiranja balističkih raketa (Arhiva)

Sjeverna Koreja je saopćila da je uzaludan svaki pokušaj Južne Koreje i SAD-a da utvrde gdje se nalaze sjevernokorejski mobilni raketni lanseri, istakavši da je njeno strateško oružje spremno “za potpuno uništenje centara agresije” i provokacije “s bilo kog mjesta i bilo kad”.

Sjeverna Koreja je to poručila iznoseći sarkastične opaske o nedavnoj vježbi u kojoj je vojska Južne Koreje pokušala da otkrije i uništi sjevernokorejski transporter-podizač-lanser (TEL), prenosi  južnokorejska agencija Yonhap.

Rodong Sinmun, glasilo sjevernokorejske vladajuće Radničke partije, navodi u komentaru da su vježbe koje je južnokorejska vojska izvela 24. augusta – smiješne.

“Naše strateško oružje je spremno za potpuno uništenje uporišta agresije i provokacije iz bilo koje nepredvidive regije i mjesta u bilo kom trenutku”, ističe se u komentaru sjevernokorejskog lista.

Sistemi TEL

Također se navodi da su SAD i Japan mobilizirali i svoja obavještajna sredstva radi 24-satnog nadzora nad Sjevernom Korejom, ali nisu uspjeli da detektiraju vrijeme i mjesto lansiranja balističkih raketa.

Isti list napominje da čak i Sjedinjene Države visoko cijene sjevernokorejsku vojsku zbog njenih sposobnosti kamufliranja, skrivanja i zavaravanja.

“Bilo kakvi pokušaji marioneta da unaprijed otkriju i unište naše sisteme TEL su samo pusti snovi. Marionete u Južnoj Koreji neće izbjeći katastrofe dok jurcaju unaokolo”, navodi se u komentaru.

U drugom tekstu istog sjevernokorejskog lista oštro se osuđuje Japan zbog jačanja svojih sistema raketne odbrane u cilju presretanja sjevernokorejskih balističkih raketa.

Specijalne vojne trupe južnokorejske mornarice izvele su 24. augusta vježbu infiltriranja na neprijateljsku teritoriju i lociranja i uništavanja sjevernokorejskih sistema TEL u regionu istočne obale, u okviru godišnjih vojnih vježbi koje su sprovele zajedno sa SAD-om, navodi Yohnap.

Pjongjang koristi sisteme TEL za premještanje balističkih raketa, a pozicionira ih tako da špijunski sateliti ne mogu da ih nadziru, napominje južnokorejska agencija.

Zahtjevi za izuzimanje od zabrane

Zabrana putovanja u Sjevernu Koreju, koju su Sjedinjene Države uvele Amerikancima, stupila je na snagu u petak, s tim da su predviđeni i malobrojni izuzeci za one koji imaju čvrste razloge da tamo ipak otputuju.

Sjedinjene Države su saopćile da američki građani mogu da počnu da podnose zahtjeve za izuzimanje od zabrane, ali su napomenule da će samo mali broj zahtjeva biti odobren, prenosi AP.

Zabrana, koju je američki državni sekretar Rex Tillerson najavio u julu, nakon smrti američkog studenta Ottoa Warmbiera nakon što je pušten iz Sjeverne Koreje, podrazumijeva da američki pasoši ne važe za putovanja u tu zemlju.

Međutim, Amerikanci koji imaju valjane razloge da ipak tamo otputuju moći će da odu “pod izuzetni ograničenim” okolnostima, saopćio je State Department, navodeći da podnosioci zahtjeva moraju da dokažu da je njihovo putovanje – u nacionalnom interesu SAD-a.

Među onima kojima bi moglo biti odobreno putovanje u Sjevernu Koreju su profesionalni novinari sa zadatkom da informiraju javnost o toj zemlji, kao i predstavnici Crvenog krsta u zvanično sponzoriranim misijama i humanitarci, navodi američka agencija.

Izvor: Agencije