S. Koreja: SAD će doživjeti najveću bol

Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je usvojilo rezoluciju SAD-a kojom se uvode nove sankcije Pjongjangu (Reuters)

Sjeverna Koreja saopćila je da će SAD “doživjeti najveću bol” zbog svoje uloge u nametanju posljednjih sankcija toj zemlji.

Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je usvojilo rezoluciju SAD-a kojom se uvode nove sankcije Pjongjangu.

“Nadolazeće mjere dovest će do toga da će SAD doživjeti najveću bol koju je ikad iskusio u svojoj historiji”, rekao je Han Tae-song, ambasador Sjeverne Koreje pri UN-u. 

Ovo upozorenje dolazi u vrijeme kad je američki predsjednik Donald Trump nazvao posljednje sankcije samo “malim korakom” i “ničim u usporedbi” s onim što slijedi. 

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je usvojilo nove sankcije Sjevernoj Koreji nakon šestog i najjačeg nuklearnog testa, koji je ta zemlja izvela 3. septembra, te joj nametnulo zabranu izvoza tekstila i ograničenje uvoza sirove nafte.

‘Gnusne provokacije’

Izvoz tekstila bio je 2016. drugi najveći izvoz u Sjevernoj Koreji nakon izvoza uglja i drugih minerala, ostvarivši vrijednost 752 miliona američkih dolara, pokazali su podaci nadležne sjevernokorejske agencije. Gotovo 80 posto tog izvoza odlazi u Kinu.

Rezolucija stavlja zabranu i na kondenzovani i tečni zemni plin, ograničenje od dva miliona barela godišnje na prerađene naftne proizvode te ograničenje uvoza nafte na postojećem nivou. Sjevernu Koreju na tom planu najviše opskrbljuje Kina.

Han je odbacio rezoluciju kao “ilegalnu” i rekao da je ova zemlja “spremna koristiti formu krajnjeg sredstva”.

Državna agencija KCNA saopćila je u srijedu da je Pjongjang nazvao sankcije “gnusnim provokacijama kojima je cilj oduzeti Sjevernoj Koreji njeno legitimno pravo na samoodbranu i u potpunosti ugušiti njenu državu i narod punom ekonomskom blokadom”. 

Izvor: Agencije