S. Koreja: Vojne vježbe prijete katastrofom

Godišnje vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje već se desetljećima održavaju bez većih incidenata (EPA)

Sjeverna Koreja svoj je zahtjev SAD-u i Južnoj Koreji da zaustave zajedničke vojne vježbe prenijela Ujedinjenim narodima održavši rijetku tiskovnu konferenciju u petak kako bi upozorila da bi te vježbe mogle “izmaći kontroli i dovesti do nezamislive katastrofe”.

Sjevernokorejski veleposlanik pri UN-u Sin Son Hu izjavio je da međunarodna zajednica ne bi više trebala dopuštati SAD-u i Južnoj Koreji da provode vojne vježbe, koje su predviđene za veljaču i ožujak, na Korejskom poluotoku.

“Ako su ‘koordinacija’ i ‘suradnja’ sa SAD-om tako dragocjeni i vrijedni, onda neka provode vježbe na izdvojenom području ili u SAD-u, daleko od kopna, mora i zraka Korejskog poluotoka”, rekao je Sin.

Vojne vježbe već desetljećima

Sjeverna Koreja je već tradicionalno pozvala na otkazivanje zajedničkih vojnih vježbi smatrajući ih uvodom u invaziju.

Sin je ponovio taj zahtjev u UN-u u petak.

Godišnje vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje već se desetljećima održavaju bez većih incidenata.

Dvije saveznice su istaknule da su to u potpunosti obrambene vježbe i da je njihova svrha testiranje spremnosti u slučaju sjevernokorejske agresije.

Sjeverna Koreja je apelirala na Južnu Koreju da okonča neprijateljske vojne akte, što je još jedna u nizu očigledno pomirljivih gesta prema susjedu na Korejskom poluotoku, koji je na njih do sada reagirao sumnjičavo, objavljeno je ranije.

Najnoviju maslinovu grančicu u vidu “otvorenog pisma” južnokorejskim vlastima uputio je najviši vojni organ, po izravnom naređenju sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una.

Seul odbacio pomirljive geste Sjevera

“Da bismo utrli širok put za popravljanje odnosa Sjeverne i Južne Koreje, važno je da donesemo hrabru odluku o prekidu svih neprijateljskih vojnih akata, što je najveća prepreka koja potiče nepovjerenje i konfrontaciju”, navedeno je u pismu Nacionalne komisije za obranu.

Komisija je prošlog tjedna poslala niz prijedloga, apelirajući na Seul da otkaže zajedničke vojne vježbe sa Sjedinjenim Američkim Državama i predlažući moratorij na međusobno blaćenje između dva rivala.

Seul je odbacio ove geste, rekavši da se radi o propagandi i upozorio na to da Pjongjang vjerojatno priprema teren za provokativni čin s ciljem izazivanja sukoba.

Izvor: Agencije