S ‘Krova svijeta’ sa osam kilograma smeća

Zbog ekstremnih uvjeta, pogibije na Himalajima i drugom visokom gorju nisu rijetkost, no akcije spašavanja ili izvlačenja tijela teško je izvesti (EPA)

Alpinisti koji kreću u osvajanje “Krova svijeta”, 8.848 metara visok vrh Mount Everest, morat će na silasku u dolinu ponijeti sa sobom osam kilograma smeća, saopćile su u ponedjeljak nepalske vlasti, koje na ovaj način žele očistiti najvišu planinu na svijetu, koja je ujedno i najposjećeniji vrh iznad 8.000 metara.

Everest je već više decenija omiljena alpinistička destinacija, ali to za sobom povlači i posljedice: ostavljene boce s kisikom, šatori, pogubljena oprema, limenke od pića, plastične boce, ali i tijela poginulih penjača, koja se, zbog ekstremne hladnoće, ne raspadaju.

Zbog ekstremnih uvjeta, pogibije na Himalajama i drugom visokom gorju nisu rijetkost, no akcije spašavanja ili izvlačenja tijela veoma je teško izvesti.

“Kako bismo očistili Everest, vlada je odlučila da svaki član ekspedicije na silasku, osim svog vlastitog smeća, sa sobom ponese još najmanje osam kilograma smeća ostavljenog na vrhu ili padinama planine”, kazao je nepalski ministar turizma Madhusudan Burlakoti.

Ta nova odredba odnosi se na sve alpiniste koji kreću u osvajanje Eversta iz baznih logora i primjenjivat će se od aprila, kada počinje sezona ekspedicija.

Depozit prije polaska

Ekspedicije će morati predati svoje smeće na posebno određenom odlagalištu, u blizini baznih logora, gdje će dežurati pripadnici nepalske policije i vojske.

Iako ekspedicije prije samog pohoda na vrh moraju ostaviti depozit od 4.000 dolara, koji im se vraća nakon što vrate sve što su sa sobom ponijeli na planinu, problem je uvijek bila provedba te mjere.

“Naši prijašnji napori nisu se pokazali uspješnim. Ovaj put, ako alpinisti ne vrate smeće, pravosudno ćemo ih goniti i kažnjavati”, upozorio je zvaničnik Ministarstva turizma.

Nepal je u februaru smanjio cijenu dozvola za penjanje, kako na Everest, tako i na druge planine, da bi privukao što veći broj alpinista.

Everest je, naime, veliki izvor prihoda za Nepal, no ta je mjera izazvala negodovanje ekologa.

Nepalske vlasti odgovorile su strožijim mjerama kontrole kada je riječ o onečišćenju.

Izvor: Agencije