S-money pokrenuo slanje novca putem Twittera

Francuski servis za plaćanje putem interneta S-money, prvi je u svijetu omogućio slanje novca jedne osobe drugoj putem društvene mreže Twitter.

Analitičari potez Twittera vide kao pokušaj mreže da stvori novi izvor zarade van sektora marketinga.

Kao i jedna od najvećih francuskih banaka, grupacija BiPiSiI, u čijem je vlasništvu servis S-Money, koji će novac prebacivati preko jedne društvene mreže.

Princip je jednostavan. Bilo ko sa računom na S-Moneyju, servisu koji je u vlasništvu grupacije BPCE, može novac poslati preko Twittera, bez obzira na banku koju koriste.

Poenta je da pošiljalac ne mora ni znati detalje o računu osobe kojoj šalje, dovoljno je samo da zna njegov nadimak na Twitteru.

Kupovina robe 

“To je jednostavno novi način komunikacije vezane za novčanu transakciju. Imate i mogućnost da svojoj Twitter-zajednici objavite da ste uplatili novac za neki događaj, poput humanitarne akcije, ili da ste nekome negdje poslali novac za rođendanski poklon”, kaže Armand Dos Santos, direktor tehničkog sektora S-moneya.

U razvoju je i servis koji će korisnicima Twittera omogućiti i kupovinu robe putem interneta, direktno preko Twitter-platforme.

Modni brend Burberry već se prijavio na tu funkciju. Ali Twitteru dolazi jaka konkurencija.

Facebook i Apple su objavili da razvijaju vlastite sisteme koji rade po istom principu.

Facebook će to obavljati preko Messengera, dok će Apple tu funkciju uvesti na vlastitim mobilnim uređajima.

“Svi se bore za isti dio kolača. Društvene mreže moraju stalno raditi na inovacijama, uvoditi nove opcije i povećavati vrijednost same platforme, odnosno brenda”, kaže Thomas Husson, tržišni analitičar.

Investitori su bili zabrinuti usporavanjem rasta Twittera, što je dionice kompanije od početka godine oborilo za 17 posto.

Ulazak u oblast u kojoj su tradicionalno dominirale banke, pokušaj je koji bi Twitteru trebao dati nova krila.

Izvor: Al Jazeera