Sa slovenskog tržišta povlače 12 tona zaraženog mesa

Zaraženo meso pronađeno je i u tri hrvatske zalogajnice (EPA)

Slovenska agencija za sigurnost hrane naredila je povlačenje iz prodaje dvanaest tona goveđeg mesa uvezenog iz Poljske i pripremljenog za kebab, piše slovenski dnevnik Večer, navodeći da je meso iz te serije isporučeno i kupcima u Hrvatskoj i Mađarskoj.

No, hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić odgovara da povučeno meso iz Poljske nije iz sporne klaonice u kojoj se prerađuje meso bolesnih krava, već se radi o drugoj poljskoj klaonici. Poručio je i da je za sporno meso nadležna Sanitarna inspekcija.

“Zaraženog mesa nema iz one klaonice koja je bila sporna. Za povučeno meso nadležna je Sanitarna inspekcija, ali i mi primamo informacije iz sustava. To je meso iz druge klaonice u Poljskoj koje nije bilo dobro i povučeno je s tržišta”, rekao je Tolušić novinarima pred Banskim dvorima. 

Ministarstvo poljoprivrede nije nadležno za meso koje se nalazi u restoranima, dodao je.

“Za to se treba obratiti Sanitarnoj inspekciji, odnosno Inspektoratu od 1. travnja, kada će sve biti na jednom mjestu, a posao će se obavljati lakše i kvalitetnije”, dodao je Tolušić.

Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravstva potvrdila je da je sporni kekab, koji je u Hrvatsku došao preko slovenskog tržišta, za sada otkriven u tri ugostiteljska objekta u Hrvatskoj, no tvrdi da je to meso na vrijeme povučeno.

Meso već bilo u zalogajnicama

Prema dnevniku Večer, riječ je o mesu iz Poljske koji na slovensko tržište distribuira tvrtka Alebon, a povlačenje su preporučili poljski nadzorni organi.

Meso je isporučeno u Sloveniji na adrese 41 zalogajnice s brzom hranom, ali i kupcima u Hrvatskoj i Mađarskoj, piše Večer.

“Još nema službene obavijesti poljskih organa, a slovenske su analize pokazale da su u mesu koje se povlači s tržišta tragovi ketoprofena, nesteroidnog protuupalnog lijeka. Ono se u tijelu životinje koja je lijekom tretirana razgradi u roku od 24 sata nakon primanja, što znači da su goveda njime bila ‘liječena’ neposredno prije klanja, a to je zabranjeno”, navodi Večer, dodajući da je u uzorcima mesa u Sloveniji analizom utvrđena i prisutnost salmonele.

Zbog skandala s uvozom mesa bolesnih krava iz Poljske, ali i afere u kojoj je ovih dana u Sloveniji pronađena ilegalna klaonica s mesom odsluženih konja za kasački sport, u Sloveniji su zaredali zahtjevi za kontrolu uvoza mesa i mesnih prerađevina i promjenu u sustavu nabave mesa za velike javne sustave, kao što su bolnice, domovi umirovljenika i škole jer se putem javnih natječaja u pravilu odabiru dobavljači koji ponude najnižu cijenu.

Izvor: Agencije