Sabor: Odbijeni svi amandmani opozicije na ‘lex LNG’

LNG, Krk
Rusija, između ostaloga, poručuje da nema ništa protiv izgradnje plutajućeg LNG-a i da je spremna dobavljati Hrvatskoj plin koliko je potrebno (Al Jazeera)

Predstavnik hrvatske Vlade u petak je u Hrvatskom saboru redom odbio sve oporbene amandmane, njih 380, na predloženi zakon o terminalu na ukapljeni prirodni plin na otoku Krku, takozvani lex LNG, čime je okončano izjašnjavanje o amandmanima na taj zakon.

Od 380 oporbenih amandmana njih 360 je bilo “opstruktivnih” amandmana Socijaldemokratske partije (SDP). 

Njima je SDP uglavnom tražio brisanje pojedinih riječi u zakonskom prijedlogu u znak prosvjeda jer su vladajući odbili da se o zakonu o terminalu za ukapljeni plin, umjesto po hitnom postupku, raspravlja kroz dva čitanja.

Amandmane su tijekom izjašnjavanja SDP-ovci branili općenito, upozoravajući na štetu koju će, po njihovom mišljenju, uzrokovati donošenje tog zakona za Krk, turizam i okoliš.

SDP puštao tonske zapise građana

Branili su ih i puštanjem tonskih zapisa stotinjak građana Primorsko-goranske županije koji se protive plutajućem terminalu, no nakon što su upozoreni da je dvojbeno braniti amandmane puštanjem tonskih zapisa, prešli su na prepričavanje onoga što čuju na snimkama.

Potom su krenuli i sa čitanjem imena građana Krka koji su se u tonskim zapisima izjasnili protiv plutajućeg terminala na ukapljeni plin.

Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ivo Milatić uporno je ponavljao – “amandman se ne prihvaća jer isti nije usmjeren boljem nomotehničkom izričaju”, prenosi Hina.

Osim SDP-ovih, Vlada je odbila i sve amandmane koje su podnijeli Klubovi zastupnika Živog zida i Mosta.

“Kako Vlada nije dopustila dva čitanja, mi smo na ovaj Poslovnikom dopušten i legitiman način de facto izveli raspravu o konačnom prijedlogu zakona u drugom čitanju”, rekao je SDP-ov Arsen Bauk.

Kod obrazlaganja posljednjih nekoliko amandmana SDP-ovi zastupnici Nenad Stazić, Željko Jovanović, Joško Klisović, Domagoj Hajduković i Arsen Bauk ponovno su počeli puštati tonske zapise građana Krka, provocirajući opomene i gubitak prava na sudjelovanje u raspravi, te je tako okončana rasprava o LNG-u koja je trajala više od šest sati.

Glasovanje Hrvatskog sabora o tzv. lex LNG-u, vjerojatno će biti u srijedu.

Dok se oporba, poglavito SDP, u nedavnoj saborskoj raspravi žestoko protivila tom zakonu, Vladin je predstavnik tumačio da se njime želi urediti infrastruktura terminala za ukapljeni prirodni plin, koji je od strateškog interesa za Hrvatsku.

Zakonom se, objasnio je, uređuje i koncesijska naknada za pomorsko dobro koja se isplaćuje u korist jedinica lokalne samouprave.

Otpori, prosvjedi i najava ocjene ustavnosti

Predviđena godišnja koncesijska naknada za prvih 25 godina iznosi 1,5 milijuna kuna (oko 202.000 eura) godišnje, državni proračun odrekao se trećine prihoda od te naknade, pa bi se dvije trećine, blizu milijun kuna (oko 135.000 eura), isplaćivale u korist općine Omišalj, a trećina, od 500.000 kuna (oko 67.000 eura), u korist Primorsko-goranske županije.

Nositelj investicije u projekt LNG terminala je tvrtka LNG Hrvatska, koja bi projekt realizirala kroz dvije faze – izgradnju plutajućeg terminala u prvoj fazi te izgradnju kopnenog terminala za ukapljeni prirodni plin u drugoj fazi.

No, upravo je izgradnja plutajućeg terminala izazvala žestoke otpore, posebice u lokalnoj samoupravi, te prosvjede lokalnih zajednica.

Načelnica Općine Omišalj Mirela Ahmetović ponavlja da plutajući LNG terminal nije u prostornim planovima ni Omišlja niti Primorsko-goranske županije, da se građani protive tom projektu i da je to dovoljno da se od njega odustane.

Najavila je i da će, kad Sabor zakon donese, tražiti ocjenu njegove ustavnosti.

Izvor: Agencije