Sabor: Ostojić na čelu nadzora tajnih službi

Bivši hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić iz Socijaldemokratske partije (SDP) izabran je u petak u Hrvatskom saboru za predsjednika Odbora za unutarnju politku i nacionalnu sigurnost sa 81 glasom “za” i 57 “protiv”, javlja reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo.

Za Ostojićev izbor oporbi se priključio i Most nezavisnih lista, koji je ranije tražio da se predsjednik Odbora imenuje što prije kako bi Odbor bio u svojoj punoj formi, a protiv su bili zastupnici Domoljubne koalicije.

Iako je prošlog petka Domoljubna koalicija poručivala da joj Ostojić nije prihvatljiv jer je u komunikaciji u unutarstranačkim izborima u SDP-u “agresivan i nesiguran”, u petak o njegovu imenovanju nije bilo nikakve rasprave, prenosi Hina.

Opozicija ustrajala na Ostojiću

Oporba je proteklih dana ustrajala da je Ostojić pravi izbor za to mjesto jer je profesionalac, a zakonsko je pravo najveće oporbene stranke da sama odluči tko će iz njenih redova voditi Odbor za unutarnju politiku.

Prema Zakonu o obavještajnom sustavu, Odborom za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost predsjedava osoba iz najveće oporbene stranke.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović nakon izbora Ostojića na čelo Odbora izjavio kako “ne zna što je ovo HDZ-u trebalo”.

“Nije mi jasan taj manevar od prije tjedan dana kada su bili protiv. Sada je on izglasan glasovima njihovog koalicijskog partnera i nas. Vrlo neobično ponašanje. Položaj predsjednika Odbora je simbolički, nije to neka ovlast, međutim očito se HDZ boji da će jedna tako iskusna, karijerno zaokružena osoba kao Ranko Ostojić biti nekakva prijetnja, zato jer žive u nekom špijunskom svijetu paranoje i strahova od proganjanja”, kazao je Milanović u Saboru. 

Mostova zastupnica Ines Strenja Linić zatražila je u srijedu od predsjednika Sabora Željka Reinera da na dnevni red uvrsti prijedlog imenovanja Ostojića predsjednikom Odbora.

Naglasila je tada kako osobni odnosi između Mosta i Ostojića “nisu bili idealni”, ali to nije bitno jer “u ovom trenutku je u pitanju nacionalna sigurnost zemlje i to nam mora biti apsolutni prioritet”.

SDP je ranije predložio Ranka Ostojića, no vladajući su ga odbili, što se dogodilo prvi put u 25 godina. Odbor je tako u trenucima kada državu potresaju afere o prisluškivanju i “polusmjena” šefa Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Dragana Lozančića – bio bez predsjednika.

Strenja Linić u srijedu je rekla i kako Most očekuje da Odbor sasluša ravnatelja SOA-e.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu je, pak, poručila da neće promijeniti stav o čelniku SOA-e, za kojeg je pokrenula postupak razrješenja jer je u njega izgubila povjerenje, kazavši kako o razlozima svoje odluke ne može govoriti zbog nacionalne sigurnosti.

Bez naglih odluka

“Ništa neće promijeniti moj stav da je gospodin Lozančić jednostavno izgubio moje povjerenje. O razlozima ne mogu govoriti zbog nacionalne sigurnosti, ali, kao što znate, još i prije izbora isticala sam svoje nezadovoljstvo radom i politizacijom naših službi”, rekla je predsjednica.

Hrvatski premijer Tihomir Orešković, koji treba supotpisati razrješenje, u srijedu je izjavio da kao osoba koja je došla iz svijeta biznisa nijednu odluku neće donijeti naglo, pa tako ni onu o sudbini šefa Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Dragana Lozančića.

“Kao čovjek koji je došao iz segmenta biznisa neću naglo donijeti nekakve odluke. Mislim da je gospodin Lozančić radio svoj posao i da se u ovom momentu trebam dobro informirati. U pravo ću vrijeme donijeti svoju odluku. Nisam čovjek koji će samo naglo uskočiti u nekakve odluke”, izjavio je premijer Hrvatske.

Odluku o smjeni šefa SOA-e supotpisom donose premijer i predsjednica Republike, koja je to i učinila prošli petak, a Orešković je rekao da predsjednica države po zakonu može pokrenuti takvu inicijativu.

“Ona ju je pokrenula i vrlo jasno rekla da je izgubila povjerenje u gospodina Lozančića. Ja ću razmotriti, vidjeti i prikupiti dodatne informacije i onda ću u pravo vrijeme donijeti svoju odluku”, kazao je hrvatski premijer, ne preciziravši kada će donijeti odluku.

Izvor: Al Jazeera i agencije