Sabor podržao Markića za šefa SOA-e

U Hrvatskoj Saborski odbor za unutrašnju politiku i nacionalnu sigurnost na sjednici je saslušao, a potom i podržao Daniela Markića, budućeg direktora hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA). 

Mišljenje Odbora nužan je korak u postupku imenovanja novog čelnika te agencije.

Markića su prethodno zajednički predložili hrvatski premijer i predsjednica, a na čelu agencije naslijedit će Dragana Lozančića, razriješenog direktora, koji je prije dva dana i sam podnio ostavku.

Reporter Al Jazeere Ivan Vrdoljak javlja da mišljenje Odbora nije obavezujuće, odnosno da ne može poremetiti plan da na čelo Agencije dođe osoba o čijem imenovanju su se dogovorili premijer i predsjednica.

“Daniel Markić i dosad je radio u Sigurnosno-obavještajnoj agenciji, gdje je bio zadužen za međunarodnu suradnju”, izvijestio je Vrdoljak.

Tromjesečna rasprava

Al Jazeerin reporter dodaje da se ovim okončava gotovo tromjesečna rasprava o popunjavanju čelne pozicije u SOA-i.

Vrdoljak podsjeća da je Lozančić podnio ostavku tri mjeseca nakon što je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović tražila njegovo razrješenje.

Tu odluku predsjednice premijer Tihomir Orešković potpisao je tek mjesec dana kasnije, iako i dalje tvrdi da on nije vidio podatke da se Lozančić ogriješio o zakon.

Predsjednica Hrvatske je početkom februara zatražila Lozančićevu smjenu, tvrdeći da je povrijedio Zakon o sigurnosno-obavještajnom sistemu i izgubio njeno povjerenje.

Izvor: Al Jazeera