Sabor: SDP traži smjenu ministra finansija

Zdravko Marić, Ministar financija, Hrvatska
Komisija je obnovila postupak nakon što je procurio iskaz Dalić pred USKOK-om, po kojem je Marić učestvovao na više sastanaka nego što je priznao (Reuters)

Najveća hrvatska oporbena stranka Socijaldemokratska partija (SDP) najavila je da će u saborsku proceduru uputiti zahtjev za izglasavanje nepovjerenja ministru financija Zdravku Mariću. 

Imaju blizu 30 potpisa zastupnika SDP-a, što je dovoljno da se otvori rasprava, koja se mora provesti u roku 30 dana od dostavljanja prijedloga. 

SDP će na tomu inzistirati unatoč stanci u saborskom zasjedanju zbog lokalnih izbora u Hrvatskoj. 

‘Ne može reći da nije znao’

Razlozi zbog kojeg traže smjenu ministra financija su povlašteni kredit koji je dobio od državne Hrvatske poštanske banke, dok je bio državni tajnik. 

Kao drugi razlog navode to da je Marić, kao direktor u Agrokoru zadužen za financije, morao znati za netočne izvještaje kompanije. 

“Ne može reći da je Agrokor imao krive izvještaje i da nije znao. On je bio u Agrokoru zadužen za tržište kapitala, on je znao za problem mjenica, morao znati. On je u problemu mjenica dobavljača direktno sudjelovao. Znači, svi problemi koji se sad javljaju, Marić je bio direktno uključen u njih. Žao mi je što premijer [Andrej] Plenković jedini ne vidi da Marić nije u mogućnosti obavljati svoj posao. Vide to i njegovi partneri iz MOST-a”, rekao je zastupnik SDP-a Gordan Maras.

Marić: Neću biti limitirajući faktor

Marić je ranije izjavio da ni u kojem slučaju neće biti limitirajući faktor u rješavanju krize u koncernu Agrokor. 

“Već sam ranije odgovarao na to pitanje. Mislim da smo svjesni značenja Agrokora, ne samo u smislu kompanije, nego i u smislu onog što znači za hrvatsko gospodarstvo i društvo u cjelini. Ja i moj poslovni angažman prije imenovanja za ministra neće biti nikakav limitirajući faktor u rješavanju ove situacije. Ne želim biti uteg u ovoj situaciji, uteg svojoj vladi, a poglavito svojoj državi”, rekao je Marić.

Izvor: Al Jazeera i agencije