Sabor smanjio finansiranje političkih partija

Hrvatski sabor je većinom glasova izmijenio Zakon o finansiranju političkih aktivnosti i izborne kampanje pa će se za rad parlamentarnih stranaka ubuduće izdvajati 0,075 posto poreznih prihoda, umjesto 0,05 posto rashoda budžeta.

To je jedan od zakona kojima je stranka Most Hrvatskoj demokratskoj stranici uvjetovala sudjelovanje u vlasti. No, iako su iz Mosta prvobitno tražili da i njihovi ostali prijedlozi budu usvojeni po hitnoj proceduri prije formiranja vlade, u međuvremenu su popustili, javlja iz Zagreba Ivan Vrdoljak, novinar Al Jazeere.

Mostov prijedlog kojim bi političke stranke od države dobijale 800.000 eura manje na godinu nego do sada nije se svidio svima. Saborski zastupnik Hrvatske narodne stranke Goran Beus Richembergh je ranije kazao da HNS smatra da taj prijedlog zaslužuje temeljitu javnu raspravu.

“Stranke bi imale na raspolaganju 57 milijuna kuna [7,6 miliona eura], a u slučaju ovog zakona 51 milijun kuna [6,8 miliona eura]”, pojasnio je ranije Miroslav Šimić, saborski zastupnik Mosta.

Nove okolnosti

Izmjena zakona o finansiranju političkih aktivnosti ujedno je i jedini od sedam Mostovih prijedloga koji je na dnevni red Sabora uvršten po hitnoj proceduri. Iako je ta stranka uvjetovala HDZ-u podršku parlamentarnoj većini upravo donošenjem svih zakona prije formiranja vlade, popustili su i pristali da se ostalih šest usvoji redovnim putem. Kažu, nije riječ o manjku pripreme ili izigravanju birača.

“U trenutku kada smo tražili hitnu proceduru, gospodin [čelnik Mosta Božo] Petrov nije bio predsjednik Sabora. S obzirom na nove okolnosti, nemamo razloga sumnjati u to da se o njima neće raspravljati, vjerujemo da će oni biti usvojeni. A ne želimo da Hrvatska čeka 30 dana sastavljanje vlade. Ne vjerujem da će itko od onih koji su nas podržali na izborima misliti da smo ih zbog nečeg prevarili”, kazao je Šimić.

No, donošenje ostalih zakona Most je i dodatno usporio, jer se baš njihovi predlagatelji nisu pojavili na saborskom Odboru za zakonodavstvo, koji o zakonima prvi treba raspravljati. Sjednica je propala, pa je iza zatvorenih vrata bilo i povišenih tonova.

“Bila je samo rasprava, ja sam temperamentni Dalmatinac, i možda kad pričam samo malo glasnije pričam, ali nikakve vike nije bilo. Sabor je konstituiran prije par dana, možda su malo i službe zakazale, ali kažem, većina zastupnika koji su trebali predlagati su i bili u klubu, ali nisu znali da je sjednica odbora”, kazao je saborski zastupnik Mosta Ivan Kovačić.

U roku od tri sedmice

Kolege iz HDZ-a, pa ni budući premijer Andrej Plenković, o tome nisu ništa čuli. Za opoziciju sve su to novi primjeri nevjerodostojnosti Mosta.

“Krajem osmog mjeseca gospodin Petrov je rekao da Plenković neće bit premijer. To je jedna blaža verzija one javnobilježničke izjave iz prošlih izbora. Što se tiče njihovih takozvanih jamstava, ona su pretočena u zakone, i to su jedni od najlošijih zakona koji su u proteklih 26 godina došli”, ocijenio je Arsen Bauk, saborski zastupnik Socijaldemokratske partije.

Ipak, u Mostu procjenjuju da će zakone vezane za niže plate u lokalnim samoupravama, proglašenje hrvatskog ekonomskog pojasa Hrvatske, ili manje rigorozne ovrhe nad građanima Sabor donijeti u roku tri sedmice.

Izvor: Al Jazeera