Sabor: Tek nekoliko zastupnika slušalo djecu

Dječji forumi Hrvatske, koji djeluju u okviru saveza na državnom nivou „Naša djeca“ – najmlađe aktivno uče o njihovim pravima. Jednom godišnje, sa onim pravima koja im se krše ili pak problemima koji ih muče, dolaze pred saborske poslanike. Međutim, poruku da misle i na djecu kada donose svoje odluke, čulo ih je tek nekoliko.

Mali, ali dovoljno veliki da primjećuju i govore o problemima iz svoje okoline, mjesta u kojem stanuju ili pak nedostacima u obrazovnom sistemu. Jednom godišnje iznose ih saborskim zastupnicima kojih je ove godine bilo tek nekoliko.

„Kolege su vjerojatno zauzete, sad traje plenarna sjednica, kolege koje su prijavljene za bilo kakvu diskusiju onda naravno da ne može… Osim toga, u tijeku su i odbori i tome treba nazočiti i zbog toga je ovako“, kaže Tatjana Šimac Bonačić iz saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport.

Bodovanje, pločnik…

Njihovu poruku da misle na djecu kada donose odluke – nisu čuli. Kao i za mnoge druge probleme poput:

„Četrnaest godina od uvođenja bodovanja kod upisa u 1. razred srednje škole, država je odlučila da ukine. Svi učenici koji su do tada pri upisu u 1. razred srednje škole ostvarivali prvo na dodatne bodove, ostaju bez tih bodova.“

„Ako se nas pita što bi mi u svom mjestu trebali za bolji i sigurniji život, onda je to pješačka staza ili pločnik.“

„U našem mjestu ima puno kuća za prodaju, kuća u kojima nitko ne živi. U Slatini nema ljudi, nema budućnosti, nema djece.“

Svi oni, okupljeni su u dječjim društvima na razini  gradova i općina. Tamo uče o svojim pravima, te kako aktivno učestvovati u društvenom životu. Upravo je to jedan od ključnih uslova za društveni razvoj, kažu iz krovne organizacije koja okuplja lokalna dječja društva.

„Učiti djecu od malena aktivnom građanstvu znači zalagati se za što više sredina koje nose naziv gradovi i općine, prijatelji djece, znači zalagati se za mir, toleranciju i demokraciju“, kaže Sanja Škorić iz „Naše djece“.

Fotografija za uspomenu

Da su prijatelji djece, mogu se pohvaliti 92 hrvatska grada i općine. No, da bi se dječji glas doista čuo, potrebna je i pomoć institucija, kaže pravobraniteljica najmlađih Ivana Milas Klarić.

„Ima dosta škola i institucija koje dobro rade, dobro obrazuju djecu. Međutim ne bi se uljuljkala u zadovoljstvu, uvijek se može i više i bolje, mislim upravo na ovaj način, puštanje da sami govore o potrebama i pravima. Mislim da je to jedan od najboljih načina da postanemo svjesni prava djece“, ističe ona.

A do iduće godine i nove prilike da o svojim pravima i njihovom kršenju govore u Saboru, ostat će bar fotografija za uspomenu. I nada da će njihov glas čuti više zastupnika, iz Zagreba javlja novinarka Al Jazeere Ana Mlinarić.

Izvor: Al Jazeera