Hasanbegović: Ne podržavam nijedan zločinački režim

Hrvatski ministar kulture Zlatko Hasanbegović poručio je kako “nikada nije ni na koji način bio apologet bilo kojega zločinačkoga režima, bez obzira bio to ustaški ili komunistički režim”.

“Dapače, iz svojih javnih nastupa i radova jasno sam isticao da su ustaški zločini opterećeni ne samo hipotekom poraza već da predstavljaju najveće moralno posrnuće u povijesti hrvatskoga narada, čija sjena i zloduh do danas stoji nad hrvatskim narodom”, rekao je Hasanbegović nakon sjednice hrvatske Vlade.

Time je odgovorio na prozivke koje su se pojavile u javnosti nakon što je tjednik Novosti, koji izdaje Srpsko narodno vrijeće (SNV), objavio fotografiju na kojoj pozira s kapom koja nalikuje ustaškoj.

“Protivnik sam svakog totalitarizma – i fašističkoga, i komunističkoga. Pripadam Vladi i stranci koja jasno stoji na zasadama demokratskog antifašizma, antikomunizma i antitotalitarizma i koja je predana demokratskim vrijednostima i parlamentarnoj vladavini. To je moje ljudsko, građansko, političko, moralno i, ako hoćete, znanstveno stajalište”, rekao je Hasanbegović.

“Koristiti selektivno potpuno periferne izjave izvađene izvan konteksta prije više od 20 godina iz mog mladenačkog i studentskog razdoblja predstavlja najobičniju političku manipulaciju. Kao znanstvenik i povjesničar afirmirao sam se u javnom životu, moji radovi su prošli znanstvenu verifikaciju najvećih historiografskih autoriteta, koji se ni na koji način ne mogu dovesti u vezu s apologijom bilo kojeg zločinačkog režima, Dapače, mislim da se moje ministarsko djelovanje treba suditi po mom radu, a ne preko selektivne manipulacije činjenicama iz davne prošlosti”, dodao je.

Još je rekao kako mu je “savjest čista i u ljudskom, moralnom i političkom smislu”, te sve što se događa nazvao “ozračje linča i javnog progona koji [u njegovom slučaju] poprima elemente i stanovitog ludila”.

Burno u Saboru

Prethodno je zbog sporne Hasanbegovićeve fotografije u Hrvatskom saboru nekoliko saborskih klubova zatražilo stanku. Tražili su to SDP, HNS, Most, HSP AS, Hrid, SDSS, Laburisti, HDZ, HSLS te Klub nacionalnih manjina.

Nakon stanke sjednica je nastavljena prozivkama i kritikama oporbe te pozivima pojedinih oporbenih zastupnika na smjenu ministra kulture.

Tjednik Novosti objavio je fotografiju uz koju navode da se Hasanbegović fotografirao s ustaškom kapom 1996. godine te da je u časopisu Nezavisna Država Hrvatska, glasilu Hrvatskog oslobodilačkog pokreta, pisao članke o ustašama kao herojima i mučenicima.

Ministar Hasanbegović, koji je, kako javlja reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo, na današnju sjednicu Vlade došao sa srpskim magazinom Nin ispod ruke rekavši da ga čita od malih nogu, tu je objavu nazvao insinuacijom, provokacijom i još jednom u nizu podvala kojom ga se želi diskreditirati.

Hasanbegović: Vidljiva intervencija na fotografiji

“Ovo je još jedna u nizu podvala i provokacija kojima me se želi ljudski i moralno diskreditirati te politički likvidirati”, stoji u odgovoru ministra Hasanbegovića na upit Hine da komentira spornu fotografiju i tekst pod naslovom “Točka na U” objavljen na internetskoj stranici tjednika Novosti.

“Fotografija objavljena u tjedniku Novosti, glasilu Srpskog narodnog vijeća, na kojoj je i laiku vidljiva naknadna intervencija, nije snimljena 1996. već 1993. na splitskoj Rivi i manifestaciji 9. bojne HOS-a, postrojbe u sastavu 4. gardijske brigade Hrvatske vojske. Na slici prepoznajem dvojicu pripadnika te postrojbe i dijelove njihove službene odore”, naveo je ministar kulture Hrvatske.

Podsjetio je da je riječ o postrojbi čijim su poginulim pripadnicima prije nekog vremena Grad Split i gradonačelnik Ivo Baldasar otkrili spomenik. “Sve ostalo su insinuacije koje nemam namjeru komentirati”, poručio je Hasanbegović.

Novosti uz objavu fotografije navode, među ostalim, da se Hasanbegović fotografirao s ustaškom kapom 1996. godine te da je u časopisu Nezavisna Država Hrvatska, glasilu Hrvatskog oslobodilačkog pokreta, pisao članke o ustašama kao herojima i mučenicima.

Glavni urednik Novosti Ivica Đikić je Hini, upitan za komentar izjave ministra Hasanbegovića, kazao kako se uvidom u časopis Nezavisna Država Hrvatska u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) lako može provjeriti je li netko naknadno intervenirao na fotografiji. “U NSK-u je časopis i u njemu je fotografija. Pa procijenite jesmo li intervenirali”, rekao je.

Ne zna kada je fotografija snimljena, ali objavljena je u časopisu 1996. godine, kaže Đikić te dodaje da Hasanbegović na glavi ima ustašku kapu.

“Ne tvrdim da je na kapi slovo ‘U’, već da je ustaška kapa. Mislim da je ‘U’, ali to se ne vidi na fotografiji. Mi nigdje ne tvrdimo da je na kapi slovo ‘U’, ali u to opravdano sumnjamo i kapa je ustaška”, ustvrdio je te najavio da će Novosti vrlo skoro objaviti integralne tekstove koje je Hasanbegović objavljivao u časopisu Nezavisna Država Hrvatska.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Robert Podolnjak iz Mosta nezavisnih lista rekao je u srijedu navečer kako Most od ministra kulture Zlatka Hasanbegovića očekuje da jasno kaže da je uvjereni antifašist i da se jasno ogradi od ustaškog režima i svih zala iz tog razdoblja Nezavisne države Hrvatske (NDH).

Podsjetio je da je predsjednik Vlade Tihomir Orešković rekao u srijedu ujutro da je razgovarao s ministrom Hasanbegovićem, kazavši za njega da je uvjereni antifašist i da će biti dobar ministar.

“Ako je to tako, ono što Most očekuje od ministra je da jasno kaže da je uvjereni antifašist i da se jasno ogradi od ustaškog režima i svih zala iz tog razdoblja NDH. Dakle, to je nužan, prvi, bezuvjetni uvjet za ministra da se na taj način jasno obrati hrvatskoj javnosti”, rekao je Podolnjak u emisiji “Otvoreno” Hrvatske televizije.

SDP: Ako je autentično, premijer mora reagirati

Navode Novosti da je na fotografiji koju je taj tjednik objavio Hasanbegović s ustaškom kapom na glavi komentirao je glavni tajnik HDZ-a i HDZ-ov koordinator Vijeća za suradnju Milijan Brkić na svom Facebook profilu.

“Potraga za tragovima ‘ustaštva’ poprimila je razmjere histerije. Posebni odredi aktivista, poput nekadašnje OZNA-e, tragaju za ‘ustašama’, ‘fašistima’, ‘nacistima’ i sličnima kako bi opravdali smisao svoga postojanja. Bez ‘fašista’ nema potrebe ni za ‘antifašistima’. Naročito istaknuta meta je ministar kulture dr.sc. Zlatko Hasanbegović. Posebno obučene i opremljene ‘trojke’ kopaju po starim novinama ne bi li pronašli nešto čime bi ga kompromitirali. A sve zato da bi se sačuvale privilegije i održalo na proračunu”, piše Brkić.

Ponovio je i ono što je rekao u srijedu navečer, kada su ga novinari nakon sjednice Vijeća za suradnju zamolili za komentar objavljene fotografije, o kojoj u tom trenutku nije “ništa znao”, no podsjetio je na stajalište HDZ-a protiv svih totalitarizama, nacizma, fašizma, komunizma i svih ideologija. 

Socijaldemokratska partija Hrvatske (SDP) objavila je da – ukoliko je autentična fotografija ministra kulture Zlatka Hasanbegovića koju su objavile Novosti i ako je pisao tekstove koje spominju – on mora snositi posljedice i premijer mora reagirati. 

“Ministar kulture Hasanbegović je dužan javnosti objasniti je li fotografija koje su objavile Novosti autentična i je li doista pisao spomenute tekstove. Ukoliko su predmetne fotografije i tekstovi autentični, tada ministar mora snositi posljedice i premijer mora reagirati”, piše u SDP-ovim objavama na društvenim mrežama.

Izvor: Al Jazeera i agencije