Saborski klubovi traže raspravu o ćirilici

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara predao je u decembru Saboru više od 650.000 potpisa za raspisivanje referenduma o dvojezičnosti (Pixsell)

Većina saborskih klubova iz oporbe, ali i vladajuće većine, tražila je danas što skorije otvaranje rasprave o problematici dvojezičnih natpisa u Vukovaru i referendumskoj inicijativi, za koju je u prosincu prikupljeno i Saboru predano 650 tisuća potpisa.

“Vratimo dignitet Hrvatskom saboru time da u razumnim rokovima odlučujemo o onome što od nas traže građani, jer u protivnom ne poštujemo one koji su nas ovdje doveli”, kazao je Josip Salapić (HDSSB) nakon desetominutne stanke koju je tražio, jer Sabor još nije raspravio problematiku ćiriličnih natpisa, iako je to 53 oporbenih zastupnika tražilo još prije šest mjeseci.

Tražio je žurno otvaranje te rasprave, kao i odlučivanje o raspisivanju referenduma, na kojem bi građani odlučivali o tome da se nacionalnim manjinama ravnopravna službena uporaba svog jezika i pisma omogući u sredinama u kojima čine više od polovice, umjesto sadašnje trećine stanovništva.

Salapić je upozorio na to da odgađanje rasprave može povećati tenzije u Vukovaru, a založio se da se referendumsko pitanje pošalje Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti.

Lesar: Opstruiranje neposredne demokracije

Ivan Šuker (HDZ) je još jednom pozvao na “dosljednu primjenu članka 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina”, kojim se propisuje da se dvojezičnost mora primjenjivati tako da pridonese razvoju snošljivosti i dijaloga među manjinama i većinskom narodom, javlja Hina.

“Pitanje je da li je trenutak da se u Vukovaru postavljaju dvojezični natpisi, je li odnos srpske manjine i hrvatskog naroda došao na tu razinu da se to može provesti”, kazao je Šuker, koji je uvjeren da je nametanje ćirilice dok su ratne rane u Vukovaru još otvorene unazadilo međuetničke odnose u tom gradu.

Laburist Dragutin Lesar Sabor je prozvao da opstruira ustavno pravo građana na neposrednu demokraciju. On smatra da Sabor može samo raspisati referendum ili, ako sumnja u ustavnost predloženog pitanja, tražiti mišljenje Ustavnog suda.

Od predsjednika Odbora za Ustav Peđe Grbina (SDP) tražio je da referendumsku inicijativu stavi na dnevni red najkasnije za osam dana, a najavio je da će laburisti i službeno predložiti da se od Ustavnog suda traži ocjena ustavnosti predloženog referendumskog pitanja.

Za takvo je rješenje i neovisna zastupnica Jadranka Kosor, koja je uvjerena da bi ignoriranje prikupljenih potpisa dovelo do eskalacije nezadovoljstva, “koja se može obiti o glavu vladajućoj koaliciji”.

Hodžić: Zakon se ne može primjenjivati parcijalno

I Jozo Radoš (HNS) je protiv odgađanja rasprave. “Najgore što možemo učiniti u toj situaciji je da ništa ne činimo, a mi činimo upravo to. Tu govorim o vladajućoj većini koja ne čini ništa. Vrijeme prolazi i ništa ne može sutra biti bolje”, ocijenio je Radoš.

Podsjetio je na to da Ustavni sud nije htio samoinicijativno odlučivati o ustavnosti referendumskog pitanja o braku, no da, bez obzira na postupanje ili nepostupanje Ustavnog suda, vladajuća većina mora donijeti političku odluku o referendumu.

I zastupnik bošnjačke manjine Nedžad Hodžić ističe da se zakon ne može primjenjivati parcijalno, a onima koji smatraju da treba pooštriti kriterije za dvojezičnost poručio je da predlože izmjenu Zakona. 

“Ako želimo da se zakon ne primjenjuje, promijenimo ga. Ne možemo u Saboru raspravljati o tome hoćemo li ili nećemo primjenjivati neki zakon”, poručio je Hodžić.

Milorad Pupovac (SDSS) uvjeren je kako nema nikakve sumnje da je referendumsko pitanje u neskladu s Ustavom, te da Sabor treba odbiti raspisivanje referenduma, a Ustavni sud prozvao je zbog šutnje.

Pupovac: Ustavni sud kao politička institucija

“Ustavni sud se svojim neoglašavanjem ponaša kao još jedna politička institucija u RH. Ustavni sud ne bi se smio tako ponašati. Trebao je već reći svoje mišljenje o ovoj stvari, kao što ga nije propuštao reći u nekim drugim pitanjima, kao što je promptno reagirao kad su posrijedi ustavni zakoni o pravima nacionalnih manjina i to protuustavno, po modelu ‘kadija te tuži, kadija ti sudi'”, rekao je Pupovac.

O potrebi raspravljanja dviju inicijativa nije se očitovao Klub SDP-a.

Predsjednik Sabora Josip Leko naglasio je da je obje inicijative uputio u saborsku proceduru, u skladu sa svojim poslovničkim ovlastima, ali da se o njima još nije očitovalo niti jedno radno tijelo.

Iako rasprava nakon stanke nije rezultirala formalnim zaključcima, Leko je protumačio da je “zaključak nametnut sam od sebe, jer su se svi predstavnici složili da Sabor mora odlučivati”.

Izvor: Agencije