Saborski zastupnici na produženim vikendima

Iako ih je predsjednik Sabora upozorio, hrvatski zastupnici nastavljaju praksu produženog vikenda i u Saboru se pojavljuju tek od srijede.

Tako se saborski odbori održavaju u isto vrijeme kada i saborske sjednice, pa ne čudi što je sabornica često prazna.

Grupa učenika prvi je puta bila u Saboru. Fotografirali su se za uspomenu, a sresti su mogli tek pokojeg službenika jer zastupnika nije bilo.

Josip Kregar, nezavisni zastupnik, kaže kako u posljednjih sedam do osam mjeseci njegovi kolege sve rjeđe rade ponedjeljkom i utorkom.

Prošlog je tjedna morao otkazati sjednicu Odbora zbog nedostatka kvoruma.

Zastupnici ne slušaju opomene 

“Ulazimo u izbornu godinu i ljudi žele biti više na različitim događajima. Recimo to, kako bi se moglo desiti da netko tko je u svojoj lokalnoj sredini najistaknutiji političar ne bude na proslavi 1. maja, tako da sve to uzeto zajedno dovodi do činjenice da su odbori u velikoj mjeri izgubili utjecaj i ulogu koju su imali”, kaže Kregar.

Iako ih je prije dva tjedna predsjednik Sabora Josip Leko opomenuo da se odbori moraju održavati izvan vremena saborskih sjednica, zastupnici ga nisu poslušali.

“Nije predviđeno, a ne bi bilo ni dobro da predsjednik Hrvatskog sabora ima bilo kakvu, rekao bih, moć prema zastupnicima. Oni su bez imperativnog mandata, dobili su povjerenje građana, svojih birača i njima će odgovarati za svoj rad”, kaže Leko.

Trećina zastupnika su i načelnici ili gradonačelnici – i ponedjeljkom i utorkom obavljaju lokalne poslove.

U saborske hodnike i dvorane većina stižu tek u srijedu. Sjednice odbora tada se često održavaju ili tijekom sjednica Sabora ili u pauzama za ručak.

‘Praksa ispod svake razine’

Da praksu treba mijenjati, slaže se i zastupnik oporbenog HDZ-a, Goran Marić.

“Saborska rasprava je nekvalitetnija, jer nedostaju zastupnici u saboru, a nekvalitetna je rasprava i na odboru jer svi samo užurbano gledaju da što prije završe i da se uopće ne raspravi nego samo da glasaju. To je praksa ispod svake razine, to je nedostatak kulture koju treba mijenjati”, kaže Marić.

Hrvatski predstavnici u Europskom parlamentu upoznali su i praksu Bruxellesa. Odbori se tamo održavaju isključivo u vrijeme kada se ne održavaju sjednice parlamenta.

Ali taj način rada još nije zaživio u Saboru.

“I predsjednici odbora iz redova vladajućeg SDP-a i dalje ponedjeljkom i utorkom koriste slobodne dane i ne sazivaju sjednice unatoč pozivu predsjednika parlamenta. SDP tu praksu nije htio komentirati. Većina zastupnika s kojima smo razgovarali slaže se da se način rada treba mijenjati, ali nitko ga i službeno nije zatražio”, javlja iz Zagreba reporterka Al Jazeere, Ana Mlinarić.

Izvor: Al Jazeera