SAD: 89 komada oružja na 100 stanovnika

Većina Amerikanaca smatra zaštitu prava na oružje važnijom od nužnosti uvođenja ograničenja na posjedovanje (EPA)

Sjedinjene Američke Države, uzdrmane najnovijim ubojstvom dvoje novinara usred dana tijekom javljanja uživo, ponovo su uvučene u žučne rasprave o posjedovanju vatrenog oružja, od kojeg godišnje strada više od 30.000 ljudi, javljaju agencije.

SAD je također najrazvijenija zemlja svijeta s najvišom stopom oružja po stanovniku, a na 100 stanovnika dolazi čak 89 komada vatrenog oružja, ne računajući policiju i vojsku.

Amerikanci, također, drže neslavan rekord po broju ubojstava vatrenim oružjem – 29,7 ubojstava vatrenim oružjem godišnje na milijun stanovnika, prema Indeksu ljudskog razvoja Ujedinjenih naroda.

Druga na ljestvici je Švicarska, sa 7,7 ubojstava vatrenim oružjem na milijun stanovnika, dok je Australija, nakon usvajanja strožih zakona o posjedovanju oružja, od 1996. godine za polovicu smanjila taj broj, na 1,4 ubojstva na milijun stanovnika.

U SAD-u su, također, vrlo česta masovna ubojstva vatrenim oružjem – više od četiri osobe odjednom, a kako izvješćuje The Mass Shooting Tracker, takvih je ubojstava u 2015. godine do sada bilo 248.

Moćni lobbyji protiv inicijativa

No, unatoč čestim ubojstvima iz vatrenog oružja, najviše smrti uzrokovanih vatrenim oružjem odnosi se na samoubojstva.

I dok je 2013. godine zabilježeno 11.208 ubojstava vatrenim oružjem, iste godine je vatrenim oružjem izvršeno 21.175 samoubojstava.

Nakon ubojstva 20 djece i šestero odraslih 2012. godine u osnovnoj školi “Sandy Hook”, američki Kongres je predložio zabranu prodavanja jurišnih pušaka i neke druge mjere za obuzdavanje oružanog nasilja, no sve su inicijative propale.

Moćni lobby, Nacionalno udruženje za vatreno oružje, od 2009. godine snažno zagovara pravo na oružje i spremno je spriječiti svaku inicijativu usmjerenu prema kontroli oružja.

Drugi amandman američkog Ustava jamči pravo svakom na posjedovanje oružja, iako je legalizacija različita u 50 saveznih država.

Većina Amerikanaca, kako pokazuje ankete, smatraju zaštitu prava na oružje važnijom od nužnosti uvođenja ograničenja na posjedovanje vatrenog oružja.

Izvor: Agencije