SAD: Akcije Turske u Siriji destabiliziraju regiju

Turska vojska ispalila je 70-ak granata (EPA)

Ukoliko se ispostavi da su navodi o turskom granatiranju sirijske regije Afrin tačni, to bi ugrozilo regionalnu stabilnost i ne bi pomoglo u zaštiti sigurnosti turske granice, izjavio je danas visokopozicionirani zvaničnik američkog State Departmenta, javljaju agencije.

„Ne vjerujemo da vojna operacija ide u prilog regionalnoj stabilnosti, stabilnosti Sirije ili zabrinutosti Turske za sigurnost svoje granice“, rekao je novinarima zvaničnik koga agencija Reuters ne imenuje. 

On je naglasio kako ima ograničene informacije o navodnim vojnim potezima Turske.

Neimenovani zvaničnik je rekao kako je takva vrsta aktivnosti destabilizirajuća.

Ispaljeno 70-ak granata

Turska je počela vojnu operaciju granatiranjem sirijske regije Afrin, koja je pod kontrolom Kurda, saopćio je ranije danas turski ministar odbrane Nurettin Canikli.

Turska artiljerija u pograničnom selu Sugedigi od jutros ispaljuje granate na Afrin, na sjeverozapadu Sirije, javila je agencija Reuters.

“Operacija je krenula de facto s prekograničnim granatiranjem, jedino što nema prelaska granice”, istakao je turski ministar odbrane.

“Sve terorističke mreže i elementi u sjevernoj Siriji bit će eliminisani. Drugog načina nema”, rekao je Canikli.

Milicija sirijskih Kurda saopćila je da je turska vojska ispalila 70-ak granata na kurdska sela u Afrinu, a bombardovanje je počelo oko ponoći.

Izvor: Agencije