SAD: Antiraketni sistem za Južnu Koreju

Pjongjang, kažu u Seulu, još nije ovladao ključnom tehnologijom potrebnom da bi se raketa pretvorila u interkontinentalnu balističku raketu (Reuters)

Američka vojska se nada da će u Južnu Koreju što je skorije moguće poslati sofisticirani raketni obrambeni sustav, priopćio je Pentagon.

Dužnosnici južnokorejske i američke vojske su, nakon što je Sjeverna Koreja na zaprepaštenje čijelog svijeta lansirala raketu dugog dometa sa satelitom, najavili da će započeti formalne razgovore o postavljanju obrambenog sustava kratkog i srednjeg dometa THAAD u Južnoj Koreji, vrlo blizu Sjevernoj Koreji, prenosi Tanjug agenciju AFP.

“Ne bismo govorili detaljno o rokovima, ali željeli bismo da to bude poduzeto što je brže moguće”, izjavio je glasnogovornik Pentagona Peter Cook.

“Upravo ovih dana počinjemo konzultacije s Južnom Korejom i očekujemo da će one biti brzo okončane”, istaknuo je on.

Sjeverna Koreja se zbog lansiranja rakete našla pod oštrom kritikom cijelog svijeta, budući da se to smatra korakom bliže upotrebi interkontinentalnih balističkih raketa, koje bi mogle pogoditi čak i SAD.

Park i Obama: Sankcije i izvan UN-a

Sustav THAAD ispaljuje antibalističke rakete koje bi trebale pogoditi neprijateljske rakete bilo unutar ili izvan Zemljine atmosfere tijekom posljednje faze njihova leta.

Kina se oštro protivi raspoređivanju tog raketnog sustava tako blizu svoje granice, ali je Cook istaknuo da THAAD ne predstavlja nikakvu prijetnju toj zemlji.

“Ako taj sustav bude raspoređen na Korejskom poluotoku, on će biti usmjeren isključivo na Sjevernu Koreju, a doprinijet će antiraketnoj obrani, koja će povećati postojeće sposobnosti za obranu od mogućih sjevernokorejskih raketnih prijetnji”, rekao je glasnogovornik Pentagona.

Predsjednica Južne Koreje Park Geun-hye razgovarala je u utorak s američkim predsjednikom Barackom Obamom i japanskim premijerom Shinzom Abeom, s kojima se usuglasila da se založe za snažne i efikasne sankcije UN-a protiv Sjeverne Koreje nakon što je Pjongjang lansirao raketu dugog dometa.

U telefonskom razgovoru Park i Obama su se usuglasili da je potrebno uvesti i niz sankcija izvan UN-a kako bi se Sjeverna Koreja kaznila, priopćeno je iz ureda južnokorejske predsjednice.

“Dvoje lidera su se dogovorili da dvije zemlje blisko surađuju radi usvajanja rezolucija o snažnim i efikasnim sankcijama kao jedinstvenog odgovora međunarodne zajednice na nuklearnu probu Sjeverne Koreje i lansiranje rakete uz upotrebu balističke raketne tehnologije”, navodi se u priopćenju, kako prenosi Reuters.

Pjongjang tvrdi da je u nedjelju lansirao satelit u orbitu, ali SAD i njihovi saveznici upozoravaju na to da Sjeverna Koreja, zapravo, razvija balističku raketnu tehnologiju koju bi mogla iskoristiti za lansiranje nuklearnog oružja preko Pacifika, podsjeća britanska agencija.

Neimenovani dužnosnik južnokorejskog Ministarstva obrane rekao je da je raketa koju je Pjongjang lansirao u nedjelju moćnija nego raketa koju je ispalio 2012. godine te da ima domet od 12.000 kilometara, što znači da može dosegnuti veći dio SAD-a, prenosi AFP.

Kako je rekao novinarima, potvrđeno je da je ispaljena raketa u orbitu postavila objekt, ali još nije utvrđeno funkcionira li navodni satelit. 

Sjeverna Koreja, međutim, još nije ovladala ključnom tehnologijom potrebnom da bi se ta raketa pretvorila u interkontinentalnu balističku raketu, dodao je on.

Washington od Pekinga traži veći pritisak

Vijeće sigurnosti UN-a u nedjelju je snažno osudilo potez Pjongjanga i obećalo da će poduzeti akciju, dok je Washington obećao da će se pobrinuti da 15-člano tijelo što prije nametne “ozbiljne posljedice” Sjevernoj Koreji.

Kina, ključni saveznik Sjeverne Koreje i članica Vijeća sigurnosti UN-a s pravom veta, odupirala se oštrim sankcijama koje traže SAD i Južna Koreja još od kada je Pjongjang 6. siječnja testirao nuklearnu napravu za koju tvrdi da je hidrogenska bomba.

Međutim, visoki dužnosnik SAD-a rekao je u ponedjeljak da Kina prihvaća da nova rezolucija UN-a o Sjevernoj Koreji uključi dodatne sankcije, no Washington traži od Pekinga da izvrši još veći pritisak na Pjongjang.

Predložene sankcije još nisu objavljene, ali je neimenovani diplomat rekao Reutersu da se Washington nada pooštravanju međunarodnih ograničenja za bankarski sustav Sjeverne Koreje, što Peking ne podržava iz straha da se ne pogoršaju uvjeti u osiromašenoj susjednoj zemlji.

Sjeverna Koreja je već podvrgnuta brojnim sankcijama UN-a zbog ranijih lansiranja raketa i tri nuklearne probe 2006, 2009. i 2013. godine.

Izvor: Agencije