SAD: Assad priprema napad hemijskim oružjem?

Aktivnosti su slične pripremama koje je režim vodio prije napada hemijskim oružjem 4. aprila 2017. godine, navodi SAD (AP)

Postoji mogućnost da sirijski predsjednik Bashar al-Assad priprema napad hemijskim oružjem koji bi rezultirao „masovnim ubistvima“ civila, objavila je američka Bijela kuća upozorivši sirijski režim da će platiti „veliku cijenu“ ukoliko realizira takav plan.

Bijela kuća je u ponedjeljak objavila kako su američki obavještajci primijetili potencijalne pripreme slične onima prije smrtonosnog napada hemijskim oružjem na grad Khan Sheikhoun, koji je pod kontrolom opozicije, aprila ove godine, a za koji SAD krivi Assada.

Više od 70 osoba je ubijeno u tom napadu, među kojima je veći broj djece. U znak odmazde, SAD je pokrenuo udare dalekometnim projektilima na sirijsku zračnu bazu.

„Sjedinjene Države identificirale su potencijalne pripreme za još jedan napad hemijskim oružjem Assadovog režima, a koji bi mogao rezultirati masovnim ubistvom civila, uključujući nevinu djecu. Aktivnosti su slične pripremama koje je režim vodio prije napada hemijskim oružjem 4. aprila 2017. godine“, kazao je glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer.

Napad na Khan Sheikhoun

Assad žestoko negira navode da su njegove snage koristile hemijsko oružje u Khan Sheikhounu. Navodi kako su njegove snage predale sve zalihe hemijskog oružja 2013. godine, u skladu sa dogovorom kojem je posredovala Rusija kako bi se izbjegla vojna akcija SAD-a.

Human Rights Watch, američka organizacija za ljudska prava, u maju je objavila kako su sirijske snage koristile nervni gas u četiri napada od decembra, dodavši kako je riječ o „jasnom uzorku ponašanja“ koji bi mogao biti ratni zločin.

„Kako smo ranije objavili, SAD se u Siriji nalazi da eliminira oružanu grupu Islamska država Irak i Levant (ISIL). Ukoliko, međutim, Assad izvede još jedan napad hemijskim oružjem sa većim brojem žrtava, on i njegova vojska će platiti veliku cijenu“, istakao je Spicer.

Izvor: Agencije