SAD: Assad se vara ako misli da će pobijediti

Sukob koji traje skoro pet godina odnio je više od 250.000 sirijskih života (Reuters)

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad se vara ako misli da će njegove snage ponovno preuzeti cijelu zemlju od pobunjenika, navele su Sjedinjene Američke Države, nakon što je Assad u intervjuu istakao da je samo pitanje vremena kada će njegove snage pobijediti.

On je kazao da bi uplitanje regionalnih sila značilo da će se na rješenje konflikta čekati dugo i da će se platiti velika cijena.

“Mi smo vjerovali u pregovore i političku akciju od početka krize, ali, ako budemo pregovarali, to ne znači da ćemo se prestati boriti protiv terorizma“, rekao je Assad agenciji AFP.

Istakao je da su dva put u Siriji neizbježna. Prvi je onaj pregovarački, a drugi je borba protiv terorizma.

Sjedinjene Države skeptične po pitanju rješenja

On je, također, odbacio nedavne optužbe Ujedinjenih naroda da je njegov režim kriv za ratne zločine, nazvavši te tvrdnje “ispolitiziranim”.

Sjedinjene Države su reagirale na Assadov intervju.

“On se vara ako misli da postoji vojno rješenje rata u Siriji“, kazao je glasnogovornik State Departmenta Mark Toner.

Zaključio je da sve što SAD vidi, ako se sirijski režim nastavi boriti, je da će biti više krvoprolića i da će se pozicije svih strana dodatno očvrsnuti.

Iz UN-a su prethodno kritizirali sirijsku Vladu za “istrebljivanje” zatvorenika u sirijskim zatvorima i pritvornim centrima, no Assad kaže kako se optužbe “koriste za političku agendu i ne nude nikakve dokaze”.

Assadov intervju je objavljen nekoliko sati nakon što su ministri velikih međunarodnih sila – uključujući Sjedinjene Američke Države, Rusiju, Iran i Saudijsku Arabiju – dogovorili uvođenje postepenog primirja, koje bi moglo poslužiti kao most ka nastavku istinskih mirovnih pregovora između sirijske Vlade i opozicije kasnije ovog mjeseca.

Termin “prekid vatre” nije uvršten u plan, uprkos ranijim pozivima svih strana na određeniji dogovor.

Sukob koji traje skoro pet godina odnio je više od 250.000 sirijskih života, raselio je milione ljudi, a stotine hiljada su postali izbjeglice u Evropi.

Izvor: Al Jazeera