SAD: Assadova inicijativa bez stvarnosti

Demonstranti su poručili Assadu da će i do njega stići 'Arapsko proljeće' (Reuters)

Američki State Department odbacio je nedjeljni govor sirijskog predsjednika Bashara al-Assada kao beznačajan pokušaj da zadrži vlast u svojoj zemlji i zatražio od sirijskog čelnika da odstupi sa vlasti.

Podrška iz Teherana

Iranski ministar vanjskih poslova Ali Akhbar Salehi izrazio je u ponedjeljak podršku Assadovom planu o mirnom rješenju krize u Siriji.

“U skladu s našom pozicijom i radi rješavanja sirijske krize političkim putem, Iran podržava sveobuhvatan plan o prekidu konflikta u zemlji koji je predložio Assad”, rekao je Salehi prema kanalu Press TV, prenosi agencija RIA Novosti.

Reuters, pozivajući se na iranske medije, prenosi Salehijeve riječi da taj plan “odbacuje nasilje i terorizam i bilo kakvo strano miješanje” i daje pravce za budućnost Sirije “putem sveobuhvatnog političkog procesa”.

Assadov govor “još je jedan pokušaj režima da zadrži vlast i ne čini ništa za cilj sirijskog naroda da ostvari političku tranziciju”, rekla je glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland.

“Njegova inicijativa je bez temelja u stvarnosti, potkopava napore zajedničkog specijalnog predstavnika Lakhdara Brahimija i samo bi omogućila režimu da nastavi krvavu represiju nad sirijskim narodom”, dodala je Nuland i ponovila poziv SAD-a Assadu da odstupi sa položaja.

Assad je iznio u nedjelju svoj mirovni plan, koji uključuje konferenciju pomirenja “s onima koji nisu izdali Siriju”, a potom formiranje nove vlade i amnestiju.

Više od 60.000 žrtava

“Prva faza političkog rješenja bi zahtijevala da regionalne sile prestanu naoružavati opoziciju i okončaju terorističke operacije i prestanu kontrolirati granice”, kazao je on u prvom javnom govoru od juna.

“Mi nećemo voditi dijalog s marionetama Zapada,” dodao je Assad.

Prema njegovim riječima, Vlada “nije pronašla partnera” za političko rješenje krize u zemlji, ali to ne znači da nije zainteresirana za rješenje.

Prema podacima Ujedinjenih naroda (UN), u pobuni protiv Assadovog režima, koja je počela u martu 2011. godine, poginulo je više od 60.000 ljudi.

Diplomatski napori da se okonča sukob dosad nisu dali rezultate.

Opozicione snage su uspostavile kontrolu nad dijelovima teritorije na sjeveru zemlje i formirale Vijeće koje su SAD i Evropska unija (EU) priznale kao rukovodstvo zemlje.

Izvor: Agencije