SAD Bahreinu prodaje oružje za četiri milijarde dolara

Washington Bahreinu prodaje 19 primjeraka mlažnjaka F-16V ukupne vrijednosti do 2,7 milijardi dolara (EPA)

Američki State Department odobrio je prodaju paketa oružja “tešku” 3,8 milijardi dolara Bahreinu, a u paketu su mlazni avioni F-16, projektili i patrolni brodovi, prenosi agencija Reuters saopćenje Pentagona.

Prema prijedlogu poslovanja, Bahreinu se prodaje 19 primjeraka mlažnjaka F-16V ukupne vrijednosti do 2,7 milijardi dolara, navode iz Pentagona.

U prodaju su uključena i dva 35-metarska patrolna broda opremljena automatskim oružjem, 221 protivtenkovski projektil koji je napravila kompanija Raytheon te nadogradnje za postojeću bahreinsku flotu aviona F-16, koje su ukupno vrijedne 1,8 milijardi dolara.

Prolaz u komisijama Senata

Tokom maja je američki predsjednik Donald Trump kazao kako će se odnosi Washingtona i Bahreina unaprijediti, nakon što se susreo s kraljem ove zaljevske države tokom posjete Saudijskoj Arabiji.

Međutim, senator Bob Corker, predsjednik Komiteta Senata za vanjske poslove, u junu je izjavio kako će blokirati prodaju oružja članovima Vijeća zaljevske saradnje, uključujući Bahrein, sve dok se ne postigne napredak u rješavanju aktuelnog spora s Katarom.

No, jedan neimenovani američki zvaničnik istakao je u petak kako je prijedlog prodaje dobio odobrenje komiteta Senata za strane odnose i strane poslove kroz regularni “proces stepenaste provjere”, koji prethodi formalnoj objavi.

Izvor: Agencije