SAD: Bespilotne letjelice ubijale civile

Bespilotne letjelice se često koriste u novoj vrsti rata (Reuters)

Administracija američkog predsjednika Baracka Obame saopštila je danas da su SAD u napadima bespilotnim letjelicama ubile 2.581 teroristu i 116 civila u zemljama sa kojima nisu u ratu.

Direktor američke Nacionalne obavještajne agencije James Robert Clapper rekao je da su u sedam godina Obaminog mandata izvršena 473 napada bespilotnim letjelicama izvan Afganistana, Iraka i Sirije. 

Broj ubijenih boraca je između 2.372 i 2.581, a broj onih koji su ubijeni u napadima bespilotnim letjelicama, a nisu učestvovali u borbama je između 64 i 116. 

Nacionalna obavještajna agencija je posebno tijelo američke administracije oformljeno 2005. godine i nalazi se pod direktnom kontrolom američkog predsjednika.

Obama priznao da je bilo civilnih žrtava

Administracija američkog predsjednika navodi da je broj civilnih žrtava niži od brojki, koje često objavljuju nevladine organizacije. 

Predsjednik Obama nedavno je priznao kako su u napadima bespilotnih letjelica „ginuli civili, što se nije trebalo desiti“, ali je odmah dodao kako je njegova administracija sada „veoma oprezna“ kada je riječ o udarima na kojima se nalaze žene i djeca.

Američki mediji navode da se vjeruje da izneseni podaci pokrivaju žrtve udara bespilotnih letjelica u Pakistanu, Jemenu, Libiji i Somaliji.

Izvor: Agencije