SAD bez novih sankcija protiv Rusije

Američki Kongres usvojio je ranije nacrt zakona za uvođenje dodatnih ekonomskih sankcija Rusiji (EPA)

Američki predsjednik Barack Obama potvrdio je kako za sada ne namjerava odrediti nove sankcije Rusiji zbog upletenosti u ukrajinski sukob i najavio proglašenje zakona koji mu daju mogućnosti da to učini.

„Taj zakon daje administraciji dodatne nadležnosti za određivanje sankcija u okolnostima koje bi ih zahtijevale“, naveo je Obama u priopćenju.

Američki predsjednik je izrazio želju da nastavi usko surađivati sa saveznicima i europskim partnerima radi razmatranja stanja u Ukrajini.

„Nastavit ćemo procjenjivati stanje i donositi sankcije ovisno o stajalištu Rusije“, dodao je.

Kako riješiti nepovjerenje prema policiji

Iz ureda američkog predsjednika je potvrđeno kako će Obama danas osnovati operativnu postrojbu koja treba dati prijedloge za jačanje povjerenja između službi sigurnosti i lokalnih zajednica, poslije vala prosvjeda zbog više slučajeva ubojstava nenaoružanih ljudi ove godine iza kojih je stajala policija.

Obama je ranije najavio kako će posljednje dvije godine svog mandata iskoristiti kako bi riješio „tinjajuće nepovjerenje“ između policije i manjinskih zajednica, nakon višednevnih prosvjeda zbog odluke velike porote u Missouriju da ne optuži bijelog policajca Darrena Wilsona za ubojstvo nenaoružanog afroameričkog tinejdžera Michaela Browna u kolovozu.

Obama je zatražio od Kongresa 263 milijuna dolara koji bi bili namijenjeni za nabavku za policiju, kao i za njihovu dodatnu obuku.

Zakon zahtijeva od američkog predsjednika da primijeni sankcije na ruske državne kompanije koje se bave proizvodnjom oružja i druge kompanije iz područja obrane, ali mu također daje mogućnost da od sankcija odustane.

Obama je ponovo pozvao Moskvu da prekine okupaciju i pokušaj pripojenja Krima i da prestane podržavati separatiste na istoku Ukrajine.

Spremni i ukinuti sankcije

Podsjetio je da su Sjedinjene Države spremne ukinuti sankcije ako Rusija poduzme potrebne mjere, tj. ako ispoštuje sporazum iz Minska i trajnu rezoluciju koja bi poštivala suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Ukrajine.

Obama je rekao više puta da bi dodatne američke sankcije bez koordinacije s Europskom unijom bile kontraproduktivne.

SAD i Europa nastoje predstave jedinstvenu frontu kada je riječ o sankcijama Rusiji zbog ukrajinske krize.

Nikakve nove sankcije 28 zemalja ne bi trebale odlučiti protiv Moskve tijekom europskog summita koji se održava u Bruxellesu, dok Rusija proživljava financijsku krizu bez presedana.

Francuski predsjednik Francois Hollande je u četvrtak ocijenio da su potezi Moskve očekivani i da nisu potrebne nove sankcije.

Američki Kongres usvojio je prije šest dana nacrt zakona kojim se predviđa uvođenje dodatnih ekonomskih sankcija Rusiji i istovremeno ovlašćuje predsjednika Obamu da pošalje ubojitu i neubojitu vojnu pomoć Ukrajini, uključujući protutenkovsko naoružanje i streljivo.

Izvor: Agencije