SAD: Bez pomaka u vezi s blokadom vlade

Demokrati tvrde da su njihovi čelnici insistirali da se sastanak usredotoči na razgovor umjesto na blokadu (EPA)

Sastanak američkog predsjednika Donalda Trumpa i čelnika američkog Kongresa održan u srijedu nije dao nikakve znakove dogovora kojim bi se okončala sada već dvanaestodnevna djelomična blokada finansiranja vlade, s obzirom da je Trump ostao kod svog zahtjeva “teškog” pet milijardi dolara za finansiranje gradnje zida uz granicu s Meksikom.

Kongresni čelnici očekuju da će u petak nastaviti razgovore u Bijeloj kući, signalizirajući kako će se blokada vjerovatno protegnuti i na vikend.

Trump je u utorak pozvao čelnike dva doma američkog Kongresa na sastanak kojem je cilj trebalo biti okončanje djelomične paralize američke vlade, do koje je došlo zbog spornog pitanja izgradnje zida s Meksikom.

Razgovor umjesto blokade

Ministrica domovinske sigurnosti Kirstjen Nielsen je na sastanku nastojala uvjeriti demokrate da finansiranje zida na južnoj granici s Meksikom predstavlja hitnu sigurnosnu potrebu, no umjesto toga, demokratski čelnici prekinuli su njeno izlaganje te bezuspješno pokušali pritisnuti Trumpa da prihvati njihovu ponudu.

“To, jednostavno, nije bila vjerodostojna prezentacija”, izjavio je senator Demokratske stranke Dick Durbin na brifingu za medije poslije sastanka.

Dodao je da su čelnik demokrata u Senatu Chuck Schumer te Nancy Pelosi, za koju se očekuje da će u četvrtak biti izabrana za predsjednicu Zastupničkog doma Kongresa, insistirali da se sastanak usredotoči na razgovor, umjesto na blokadu.

Demokrati u Zastupničkom domu u četvrtak – kada preuzimaju kontrolu tog doma američkog Kongresa – planiraju glasati o budžetu, u nastojanju da okončaju već gotovo dvosedmičnu djelomičnu blokadu finansiranja vlade, a istodobno izbjegnu odobriti pet milijardi dolara koje Trump traži za finansiranje gradnje zida uz granicu s Meksikom.

Sredinom novembra demokrati su osvojili 36 mjesta više od republikanaca, koji su do tih izbora na polovici Trumpovog mandata imali većinu u Zastupničkom domu.

‘Da predsjednik odblokira vladu’

Ako budžetski zakoni prođu glasanje u Zastupničkom domu, idu na glasanje u Senat, gdje republikanci imaju većinu.

Vođa republikanaca u Senatu Mitch McConnell je već ranije izjavio, a u četvrtak ponovio, da Senat neće poslati predsjedniku na potpis nešto što on ne bi potpisao, misleći time na činjenicu da Trump ima pravo veta.

“Senat neće gubiti vrijeme na razmatranje zakona koji su izglasali demokrati, a koji ne može proći ovaj dom i kojeg predsjednik neće potpisati”, poručio je McConnell.

Pelosi je nakon sastanka izjavila da će Zastupnički dom, kada demokrati u četvrtak i formalno nad njim preuzmu kontrolu, nastaviti s planovima za održavanje glasanja o budžetskim zakonima, kojima bi se okončala djelomična blokada vlade, a bez odobravanja novca za gradnju zida koji zahtijeva Trump.

“Tražimo od predsjednika da odblokira vladu”, poručila je Pelosi.

Blokirana četvrtina administracije

Djelomična finansijska blokada paralizira rad 25 posto savezne administracije, a neka od njih ključna su ministarstva, pri čemu za oko 800.000 vladinih službenika nisu osigurane plate.

Da bi razdvojili raspravu o zidu od drugih finansijskih pitanja koja nisu sporna, demokrati predlažu da se do 30. septembra, kada ističe sadašnja fiskalna godina, finansiraju druge agencije.

Za ministarstvo domovinske sigurnosti, a u njegovoj je nadležnosti osiguranje državnih granica, demokrati predviđaju izglasati finansiranje samo do 8. februara, a smatraju da bi takav rok omogućio Trumpu da s Kongresom postigne dogovor o zidu, uz, po njima, tek djelomično finansiranje od navedenog ministarstva.

Schumer je kazao kako je Trump priznao da će republikanci izgubiti utjecaj ako dopuste finansiranje ostatka vlade.

‘Imamo izazov duž granice’

“Zamolili smo ga da nam da jedan dobar razlog … zašto bi se nastavila blokada dok raspravljamo o našim razlikama oko domovinske sigurnosti. Nije mogao dati dobar odgovor”, izjavio je Schumer novinarima nakon sastanka.

Vođa republikanaca u Zastupničkom domu Kevin McCarthy izvijestio je da je Trump zatražio od kongresnih čelnika da se u petak vrate u Bijelu kuću, na nastavak razgovora s ciljem okončanja djelomične paralize.

“Znamo da imamo izazov duž granice. Želimo riješiti to pitanje te osigurati deblokadu ove vlade. I mislim da na kraju dana predsjednik, slušajući ga, također to želi riješiti”, izjavio je McCarthy.

Izvor: Agencije