SAD: BiH je bila suverena i prije Dejtonskog sporazuma

'Sjedinjene Američke Države u potpunosti su posvećene suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine', navode iz Ambasade SAD-a u Sarajevu (facebook.com/usembassy.bih/)

“Ne postoje paralele između (bh. entiteta) Republike Srpske i Kosova, a Sjedinjene Američke Države u potpunosti su posvećene suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine”, poručuju u Kancelariji za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Ovo je njihov odgovor na molbu agencije Tanjug da prokomentarišu izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića o Kosovu i eventualne posljedice po regiju.

Upitani kako vide Izetbegovićevu izjavu da je Bosna i Hercegovina trebala davno priznati Kosovo, čime se osporava teritorijani integritet Srbije, garanta Dejtonskog sporazuma, odnosno ustavnog poretka i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, te može li to ugroziti krhke odnose u regiji, u odgovoru su rekli:

“Stav Vlade SAD-a o ovom pitanju jasan je. Ne postoje paralele izmedu Republike Srpske i Kosova. Bosna i Hercegovina bila je suverena i međunarodno priznata država i prije Dejtonskog sporazuma. SAD i ostale članice međunarodne zajednice u potpunosti su posvećene suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.”

Kako ističu, kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, i sami zvaničnici Srbije javno su izrazili posvećenost teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Iz Kancelarije za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u Sarajevu ističu da su bh. entiteti Republika Srpska i Federacija BiH fundamentalni elementi unutrašnje političke organizacije Bosne i Hercegovine.

“Kao što je dobro poznato, Dejtonski mirovni sporazum i Ustav Bosne i Hercegovine ne nudi prava bilo kojem od dva entiteta da se otcijepe od Bosne i Hercegovine. Postojanje bilo kojeg od dva entiteta u potpunosti je zavisno od postojanja Bosne i Hercegovine”, zaključuje se u odgovoru.

Inzko: ‘Neprihvatljiva ratnohuškačka retorika’

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko izražava duboku zabrinutost zbog nedavnih razdornih izjava pojedinih visokorangiranih političkih i institucionalnih čelnika koje podsjećaju stanovnike Bosne i Hercegovine na tragične sukobe iz 1990-ih i koje nisu u skladu s dugoročnim naporima na promociji mira, stabilnosti i prosperiteta Bosne i Hercegovine, prenosi agencija Fena.

“Takva ratnohuškačka retorika potpuno je neprihvatljiva u kontekstu Dejtonskog mirovnog sporazuma”, saopćeno je iz OHR-a.

U svjetlu ovih izjava, kao i drugih reakcija bh. političkih čelnika koje nisu doprinijele spuštanju tenzija, visoki predstavnik želi ponoviti da je  Bosna i Hercegovina jedinstvena, suverena država koja se sastoji iz dva entiteta, a da se entiteti nemaju pravo otcijepiti od nje i u pravnom smislu postoje isključivo na osnovu Ustava Bosne i Hercegovine.

Inzko naglašava da su suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine zagarantovani međunarodnim pravom i ne mogu biti predmet rasprave, kao i da sve stranke moraju poštivati institucije Bosne i Hercegovine te im omogućiti da neometano djeluju i donose odluke.

Dodaje da su potezi stranaka koji bi paralizirali institucije Bosne i Hercegovine neprihvatljivi s obzirom na to da državne institucije moraju biti u mogućnosti provoditi svoj mandat u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine.

Visoki predstavnik poziva nosioce javnih funkcija da odbace neodgovornu retoriku i umjesto toga pojačaju napore na poboljšanju rada institucija na svim nivoima vlasti, a u korist svih građana Bosne i Hercegovine.

Izetbegovićev i Vučićev istup

Ovi istupi događaju se nakon verbalnog sukoba između člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića, s jedne strane, i političkih čelnika u bh. entitetu Republika Srpska i Srbiji, s druge.

U intervjuu za Deutsche Welle Izetbegović je rekao da je za priznanje Kosova “potreban konsenzus na nivou Bosne i Hercegovine” te dodao da je, “što se mene tiče, Kosovo do sada trebalo biti i priznato”.

To je izazvalo burne reakcije srpskih političara u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Iz Izetbegovićevog kabineta kasnije je saopćeno da je agencija Tanjug dijelove intervjua prenijela netačno, izvan konteksta i tendenciozno.

“Neki misle da Srbija nije dovoljno pregažena i ponižena i da je samo pregažena i ponižena Srbija dobra Srbija”, izjavio je u utorak predsjednik Srbije Aleksandar Vučić povodom Izetbegovićevog stava o priznavanju Kosova, te ocijenio da će ta izjava imati dalekosežne političke i pravne posljedice.

“Taj intervju komplikuje mnogo toga u regiji”, rekao je Vučić novinarima, a na relativiziranje težine Izetbegovićeve izjave uzvratio je opaskom da bi on (Vučić), da je rekao da treba priznati nezavisnost bh. entiteta Republika Srpska, završio u Hagu.

Vučić smatra da je Izetbegovićev intervju kompleksan i da će imati dalekosežne političke i druge posljedice, da će Srbija sve ozbiljno sagledati i dati odgovor, ali i da “treba da nam bude jasno da treba sami pametno da radimo, jer nećemo imati podršku međunarodne zajednice”.

Izvor: Al Jazeera i agencije