SAD blokira iransku kupovinu ruskih aviona

Prodaju ruskih aviona Su-30 Iranu, kako navodi podsekretar Shannon, treba odobriti Vijeće sigurnosti UN-a (AP)

Thomas Shannon, američki podsekretar za politička pitanja, izjavio je kako bi Sjedinjene Američke Države mogle iskoristiti pravo veta u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda kako bi blokirale bilo kakvu prodaju ruskih borbenih mlaznih aviona tipa Su-30 Iranu, prenosi agencija Reuters.

„Mi ćemo blokirati odobrenje za borbeni avion“, poručio je Shannon Komitetu za vanjske odnose američkog Senata, istakavši kako bi takvu prodaju moralo odobriti Vijeće sigurnosti.

On je također poručio zabrinutim zakonodavcima kako administracija predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Baracka Obame ne planira dozvoliti Iranu da ima pristup američkom finansijskom sistemu niti korištenje američkog dolara za transakcije.

„Glasine i vijesti koji su se pojavili u medijima nisu istiniti“, istakao je on tokom saslušanja u Komitetu.

Dolarske transakcije

Kada je republikanski senator Bob Corker, predsjednik Komiteta, upitao da li su takvi izvještaji „lažni“, Shannon je odgovorio: „U ovom trenutku, odgovor je da“.

Američki zakonodavci, većinom republikanci, ali i neki od Obaminih demokrata, izrazili su duboku zabrinutost u proteklim danima zbog navoda da bi američka administracija mogla dozvoliti Iranu korištenje dolara u nekim poslovnim transakcijama.

Izvor: Agencije