SAD bojkotira raspravu o Palestini u UN-u

Administracija Donalda Trumpa razmotrit će učešće u Vijeću Ujedinjenih nacija za ljudska prava (AP)

Sjedinjene Američke Države kritizirale su u ponedjeljak Vijeće Ujedinjenih nacija za ljudska prava, saopćivši kako bavljenje stanjem ljudskih prava u Palestini i drugim okupiranim arapskim teritorijama, koje mu je stalno na dnevnom redu, pokazuje njegovu “dugotrajnu pristranost protiv Izraela”, prenose agencije.

U saopćenju izdanom dok je Vijeće, sa sjedištem u Ženevi, raspravljalo o tom pitanju State Department navodi kako će “Sjedinjene Američke Države glasati protiv svake takve rezolucije i ohrabruju druge države da učine isto”.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa namjerava razmotriti učešće u Vijeću UN-a za ljudska prava zbog njegove “opsjednutosti Izraelom”, istakavši kako nijedna druga država nema cijelu tačku dnevnog reda posvećenu njoj.

Ostavka zbog izvještaja

Ovaj potez dešava se nekoliko dana nakon prisilne ostavke Rime Khalaf, podsekretarke UN-a, koja je odbila povući izvještaj koji je predala UN-ovoj ekonomskoj i socijalnoj komisiji za zapadnu Aziju.

Izvještaj pod nazivom “Izraelske prakse prema palestinskom narodu i pitanje aparthejda” izazvao je žestoke kritike američkih i izraelskih zvaničnika.

Autori ovog izvještaja zaključili su kako je “Izrael uspostavio režim aparthejda, koji sistematski institucionalizira rasno ugnjetavanje i dominaciju nad palestinskim narodom kao cjelinom”.

Khalaf, Jordanka, koja je i na čelu organizacije ESCWA, sa sjedištem u Bejrutu, objavila je ostavku na nabrzinu sazvanoj konferenciji za medije u libanskoj prijestonici.

Kazala je kako nije mogla prihvatiti činjenicu da je pod pritiskom generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa kako bi povukla izvještaj.

Izvor: Agencije