SAD će ograničiti prijenos nuklearne tehnologije Kini

Novi propisi stupaju na snagu 'odmah', a odnose se isključivo na buduće licence i na slučajeve koje regulatorne vlasti još istražuju (Arhiva)

Sjedinjene Američke Države će, u ime nacionalne sigurnosti, ograničiti prijenos civilne nuklearne tehnologije Kini, kako bi “spriječile njenu nezakonitu primjenu” u “vojne i u neovlaštene svrhe”, saopćilo je američko Ministarstvo energetike.

“Ove mjere nacionalne sigurnosti plod su preispitivanja politike koju vlada provodi zabrinuta zbog nastojanja Kine da od američkih kompanija kupi nuklearnu sirovinu, opremu i naprednu tehnologiju”, dodaje se u saopćenju u periodu kada Washington vodi sveobuhvatnu ofanzivu protiv Pekinga u okolnostima privrednog rata.

Prema riječima američkog ministra energetike Ricka Perryja, kako se navodi u saopćenju, “SAD ne može zanemariti djelovanje” kineskih mjera “na nacionalnu sigurnost”.

Važnost kineskog tržišta

Konkretno, novi propisi, koji stupaju na snagu “odmah”, a odnose se isključivo na buduće licence i na slučajeve koje regulatorne vlasti još istražuju, predviđaju “presumpciju odbijanja”.

To se posebno tiče saradnje s državnom super kompanijom China General Nuclear Power Groupom, koja je “sada optužena za planiranje urote radi krađe američke nuklearne tehnologije”, upozorava Ministarstvo. energetike SAD-a.

Čelnik američke administracije rekao je novinarima da je vlada svjesna “važnosti kineskog tržišta za izvoz američke robe i nuklearnih usluga”.

“Američka industrija bi kratkoročno mogla trpjeti štetu zbog ove odluke, ali organizirani napori Kine radi kopiranja i zloupotrebe američkih nuklearnih proizvoda dugoročno će imati za posljedicu trajni gubitak svjetskog i tržišta rada u SAD-u. Zato mislimo da će takva politika dugoročno koristiti američkim tvrtkama i radnicima tako što će im omogućiti da zadrže konkurentsku prednost pred kineskom vladom”, dodao je.

Izvor: Agencije