SAD će ostaviti 200 mirovnjaka u Siriji nakon povlačenja

"Mala grupa za održavanje mira od oko 200 će ostati u Siriji jedno vrijeme", rekla je glasnogovornica Bijele kuće (Reuters)

Sjedinjene Države će ostaviti malu grupu za održavanje mira od 200 američkih vojnika u Siriji na neko vrijeme nakon američkog povlačenja, saopćila je Bijela kuća.

Predsjednik Donald Trump u decembru je naredio povlačenje 2.000 američkih vojnika u Siriji nakon poraza zadnjih ostataka ISIL-a u toj zemlji.

No on je pod pritiskom nekih savjetnika da prilagodi svoju politiku kako bi osigurao zaštitu kurdskih snaga koje su podržavale borbu protiv ISIL-a i koje sada može ugroziti Turska.

“Mala grupa za održavanje mira od oko 200 će ostati u Siriji jedno vrijeme”, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders u kratkom saopćenju.

Dogovor s Turskom

Odluka je objavljena nakon što je Trump telefonski razgovarao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

U saopćenju Bijele kuće rečeno je da su se dvojica čelnika usaglasili u pogledu Sirije da “nastave koordinirati stvaranje moguće zaštićene zone”.

Dvojica predsjednika su razgovarali uoči susreta vršioca dužnosti ministra obrane Patricka Shanahana i načelnika američkog združenog vojnog štaba Josepha Dunforda koji će biti domaćini svojim turskim kolegama ove sedmice u Washingtonu zbog daljnjih razgovora, rekla je Bijela kuća.

Izvor: Agencije