SAD će podržati balkanske države na putu u EU

Pomoćnik američkog državnog sekretara razgovarao je u Beogradu sa srbijanskim premijerom (Zoran Žesti? / Tanjug)

Sjedinjene Američke Države i dalje će pomagati države regije u njihovim naporima da steknu članstvo u Europskoj uniji koliko god mogu, a vjerujem da će to činiti i Europa”, poručio je u srijedu pomoćnik američkog državnog tajnika Hoyt Yee.

On je nakon razgovora sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem na zajedničkoj konferenciji za novinare u Beogradu primijetio da “postoji određena vrsta nestrpljenja u vezi s integracijama u EU” te se zapitao što tu mogu učiniti SAD i Europa.

Odgovarajući na pitanje novinara o utjecaju Rusije na zapadni Balkan, odgovor je potražio u nedavnim istupima predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i njegovih najbližih suradnika, koji su rekli da će “Amerikanci razgovarati gdje god mogu naći zajedničke teme za razgovor s Rusima”.

“Tamo gdje naši interesi, naše vrijednosti i ciljevi nisu kompatibilni, gdje se možda sukobljavamo, mi ćemo snažno braniti i čuvati naše i interese naših saveznika”, izričit je bio Yee.

Očekuju konstruktivnu rusku igru

U Washingtonu se nadaju, dodao je, da će Rusi igrati konstruktivnu ulogu na Balkanu, “kao i ranije”.

Ipak, smatra, SAD mora aktivno pratiti sve što Rusija pokušava uraditi u regiji, spomenuvši posebno događaje iz listopada prošle godine u Crnoj Gori, rusku politiku u energetici i umiješanost u nekim drugim regijama.

“Postoji određeni element nestabilnosti u tome. Ne želim reći da iza svakog poteza stoje loše namjere, ali je ustanovljeno dosta toga što rade, a što može imati loše posljedice”, kaže.

U Washingtonu vjeruju da je važno uzdržati se kad su u pitanju “neprovjerene vijesti” iz Rusije ili nekih drugih izvora, ali da u svakom slučaju traže načine za suradnju gdje god je to moguće.

Govoreći o pristupanju država sa zapadnog Balkana Europskoj uniji, Yee je primijetio da postoje dvije strane te priče, što podrazumijeva da su, “s jedne strane zahtjevi EU-a, koji nisu jednostavni, a s druge obveze regionalnih vlada, koje se moraju ispuniti”.

“Iznad svega je potrebna snažna volja s obiju strana kako bi se ubrzao proces. Ako svi odrade svoj dio posla, a vlade ispune standarde čak i kad su teški, vjerujem da će to donijeti boljitak ne samo u integracijama nego i u svakoj državi pojedinačno.”

Vučić: ‘Bez mira nema napretka’

Po njegovu mišljenju, nije toliko važno pitanje ide li se dovoljno brzo u integracije. U tom kontekstu rekao je da i EU i SAD žele pružiti i materijalnu i svaku drugu pomoć da države zapadnog Balkana ispune visoke kriterije.

Vučić je rekao da je “američka administracija saglasna s tim da je najvažniji politički cilj u regionu zapadnog Balkana očuvanje mira i stabilnosti, jer bez toga nema ekonomskog napretka”.

“Taj cilj nema konkurenciju, jer mir i stabilnost znače bolju ekonomiju, značajno veći rast, više investicija i poboljšan izvoz”, rekao je Vučić.

Izvor: Agencije