SAD će sarađivati s Katarom na ‘odvraćanju’ vanjskih prijetnji

Katarski i američki zvaničnici dogovorili su se da jačaju sigurnosnu saradnju (Reuters)

Washington je spreman “odvratiti i suočiti se” s vanjskim prijetnjama katarskom teritorijalnom integritetu, kazali su viši američki zvaničnici na sastanku vodećih predstavnika dvije zemlje.

Zvaničnici, među kojima su američki državni sekretar Rex Tillerson i ministar odbrane James Mattis, sastali su se s katarskim kolegama, ministrom vanjskih poslova Mohammedom Al Thanijem i ministrom odbrane Khalidom al-Attiyahom u Washingtonu u utorak.

Sastanak je bio prva sesija Američko-katarskog strateškog dijaloga, koji ima za cilj da ojača sigurnosne veze između dvije zemlje.

U zajedničkom saopćenju koje su objavili američki State Department i katarsko Ministarstvo vanjskih poslova navedeno je da su zemlje posvećene promociji mira i stabilnosti i suprotstavljanju “kugi terorizma”.

“Sjedinjene Američke Države iskazale su spremnost da zajednički rade s Katarom kako bi odvratile i suočile se s vanjskih prijetnjama katarskom teritorijalnom integritetu koje nisu u skladu s Poveljom Ujedinjenih nacija”, navodi se u saopćenju.

“Katar i SAD razgovarali su o krizi u Zaljevu i iskazali potrebu za trenutnim rješenjem koje poštuje katarski suverenitet.”

Posljedice krize

“Dvije vlade iskazale su zabrinutost zbog štetnih sigurnosnih, ekonomskih i humanitarnih posljedica krize.”

Zvaničnici su također potpisali Sporazum o razumijevanju za jačanje saradnje u različitim oblastima, uključujući borbu protiv trgovine ljudima i prisilnog rada.

U junu prošle godine Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli su diplomatske veze s Katarom i nametnuli kopnenu, pomorsku i zračnu blokadu zaljevskoj zemlji.

Kvartet je optužio Katar da podržava, kako kažu, “terorističke” grupe i da se dodvoravaju njihovom regionalnom rivalu, Iranu.

Doha je snažno negirala te optužbe i odbacila zahtjeve tih država, kao što je gašenje medijskih kuća, zatvaranje turske vojne baze u Kataru, plaćanje reparacije, te podvrgavanje mjesečnim revizijama kako bi se osiguralo da se ne krše bilo koje od kontrolnih mjera koje su nametnule četiri države.

Sastanak katarskih i američkih zvaničnika održan je nekoliko dana nakon što je Katar najavio širenje američke zračne baze u svojoj prijestonici Dohi.

Al-Udeid trenutno udomljava gotovo 10.000 američkih vojnika i služi kao sjedište Centralne komande Američkih zračnih snaga.

Katar je i jedan od najvećih kupaca američke vojne opreme. Sporazum o prodaji vojne opreme između dvije zemlje vrijedan je 24,7 milijardi dolara.

Izvor: Al Jazeera