SAD: Čekanjem na kupovinu oružja spriječiti nepotrebne smrti

U SAD-u svake godine od vatrenog oružja smrtno strada više od 33.000 ljudi, od čega su 22.000 samoubistva (EPA)

Zakoni kojima se uvodi razdoblje čekanja za kupnju vatrenog oružja u Sjedinjenim Američkim Državama omogućuju da se spase stotine života na godišnjoj razini jer smanjuju broj ubojstava i samoubojstava, zaključak je studije Sveučilišta Harvard.

Znanstvenici čiji su zaključci objavljeni u izvješćima Američke znanstvene akademije (PNAS) utvrdili su da se svake godine spriječi najmanje 750 ubojstava vatrenim oružjem u 16 saveznih država i saveznoj prijestolnici Washingtonu, koji su 2014. godine donijele takvu mjeru.

U zemlji svake godine od vatrenog oružja smrtno strada više od 33.000 ljudi, od čega su 22.000 samoubojstva.

Manje ubistava i samoubistava

Prema njihovim riječima, ako se takva obveza uvede u svim saveznim državama, više od 900 života moglo bi se spasiti svake godine na račun pada broja ubojstava.

U studiji su uspoređeni podaci o smrti od vatrenog oružja između 1970. i 2014. godine u saveznim državama koje su imale takvu obvezu i u onima koje je nisu imale.

U tom razdoblju 43 države i Washington u nekom su trenutku uveli poček za kupnju vatrenog oružja.

Zahvaljujući počeku, broj ubojstava vatrenim oružjem na godišnjoj razini smanjio se za 36, a samoubojstava za 22 do 35 u državi koja je u godišnjem prosjeku u svjetskom vrhu po broju ubijenih vatrenim oružjem.

Izvor: Agencije