SAD daje 200 miliona dolara pomoći Iraku

Obama je istakao da SAD mora pomoći porodicama i djeci koji su patili zbog aktivnosti ISIL-a (Reuters)

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da su Sjedinjene Američke Države izdvojile 200 miliona dolara pomoći Iraku za raseljene koji su morali da napuste svoje domove zbog Islamske države Irak i Levant (ISIL).

Tokom susreta u Bijeloj kući sa iračkim premijerom Haiderom al-Abadijem, Obama je istakao da SAD mora pomoći porodicama i djeci koji su patili zbog aktivnosti ISIL-a, prenose agencije.

Obama je kazao da su iračke snage sve bolje opremljene i obučene, od kada je, kako je rekao, Abadi postao irački premijer prije sedam mjeseci.

ISIL izgubio teritorije

Američki predsjednik je naveo da su iračke sigurnosne snage i međunarodna koalicija pod vodstvom SAD-a povratili jednu četvrtinu teritorije koje su borci ISIL-a ranije osvojili u Iraku.

Međutim, dodao je da će proces potiskivanja ove grupe iz Iraka biti dugotrajan proces.

Pentagon je ranije saopštio da je ISIL izgubio kontrolu nad 25 do 30 posto teritorije koju je držala u Iraku poslije zračnih udara koalicijskih snaga i ofanzive iračkih snaga sigurnosti.

Ta organizacija je prije nekoliko mjeseci osvojila veći dio sjevernih i zapadnih dijelova Iraka.

Glasnogovornik Pentagona, pukovnik Steve Warren, izjavio je da su iračke sigurnosne snage i koalicijske zračne snage “bez sumnje nanijele određenu štetu” ISIL-u.

Izvor: Agencije