SAD daje 45 miliona dolara sirijskoj opoziciji

Neki od aktivista iz Sirije su izložili grupi Prijatelji Sirije kakve su potrebe opozicije na terenu (AFP)

Američka državna sekretarka Hillary Clinton saopćila je u petak u New Yorku, na sastanku grupe Prijatelji Sirije, da će SAD dati dodatnih 45 miliona humanitarne pomoći sirijskom stanovništvu i opoziciji, i ocijenila da će Iran učiniti sve da zaštiti svog prijatelja – sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Od tog iznosa, oko 30 miliona dolara namijenjeno je humanitarnoj pomoći, rekla je ona, navodeći da će tako dosadašnja američka pomoć dostići ukupno 130 miliona dolara.

Clinton je navela da je ostali dio pomoći, odnosno 15 miliona dolara, namijenjeno sirijskoj civilnoj opoziciji.

“Danas saopćavam da dodatnih 30 miliona dolara dajemo kao pomoć da se pribave hrana, voda, deke i ljekarske potrepštine za narod koji trpi nemilosrdne napade”, kazala je Clinton.

Ona je navela da SAD daju dodatnih 15 miliona sirijskim civilnim opozicionim grupama, dodajući da će time “ukupna američka pomoć nenaoružanoj opoziciji dostići skoro 45 miliona dolara”.

Sastanku je prisustvovalo devet opozicionih sirijskih aktivista, koji su sarađivali s lokalnim koordinacionim komitetima u gradovima kao što je Homs, u naporu da se pomogne civilima koji žive u državi u kojoj 18 mjeseci traju sukobi, i u kojima je poginulo oko 30.000 ljudi, prenio je AFP.

Neki od aktivista su doputovali iz Sirije u New York da liderima više od 20 zemalja, od ukupno 90 koje čine grupu Prijatelji Sirije, saopće kakve su im potrebe.

Veto na tri rezolucije

Sastanak Prijatelja Sirije, grupe koja obuhvata SAD, članice EU i Arapske lige, a čiji je domaćin američka državna sekretarka, predstavlja novi pokušaj da se nađe način za okončanje sukoba u Siriji, u situaciji kada članice Vijeća sigurnosti ne mogu postići saglasnost.

Sastanak je, kako navode američki diplomati, organiziran kako bi se sirijskoj pobuni pomoglo da se “zaštiti i obrani”. No Washington odbija mogućnost naoružavanja sirijskih pobunjenika.

U ove razgovore nisu uključene Rusija, Kina i Iran. Rusija i Kina su stavile veto na tri rezolucije koje su imale za cilj da Assada natjeraju da obustavi nasilje i počne pregovore o političkoj tranziciji.

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius je rekao da je šokantno da Vijeće sigurnosti UN-a nije bilo u stanju da reagira, dok je britanski premijer David Cameron osudio smrt sirijske djece “kao mrlju koja je pala na one koji nisu ustali da spriječe ta nedjela”, aludirajući na Rusiju i Kinu.

Izvor: Agencije