SAD daje pet miliona dolara za El Chapa

Meksičke vlasti su ranije za informacije koje bi rezultovale njegovim ponovnim hapšenjem ponudile nagradu od 3,8 miliona dolara (EPA)

Američka Vlada ponudila je danas novčanu nagradu od pet miliona dolara za informacije koje bi dovele do hapšenja odbjeglog meksičkog narko-bosa Joaquina Guzmana, poznatog pod nadimkom El Chapo.

Guzman, jedan od najtraženijih svjetskih narko-bosova, čiji kartel Sinaloa krijumčari ogromne količine kokaina, heroina i metamfetamina iz Meksika u Sjedinjene Američke Države, pobjegao je 22. jula iz meksičkog zatvora sa jakim osiguranjem.

Upravnik američke Uprave za borbu protiv trgovine narkotika (DEA) Chuck Rosenberg je izjavio kako vjeruje da je Guzman i dalje u Meksiku.

On je na konferenciji za novinare rekao kako vjeruje da se El Chapo krije u meksičkoj saveznoj državi iz koje potiče, Sinaloi, na sjeverozapadu Meksika, ali je dodao da je to samo dobro utemeljena pretpostavka.

Tunel od 1,5 kilometara

Nedugo nakon što je Guzman pobjegao iz zatvora, meksičke vlasti su za informacije koje bi rezultovale njegovim ponovnim hapšenjem ponudile nagradu od 3,8 miliona dolara.

Rosenberg je dodao da američke i meksičke vlasti zajednički rade na hapšenju Guzmana, čije se lično bogatstvo procenjuje na jednu milijardu dolara.

Meksički narko-bos je iz zatvora u junu pobjegao kroz 1,5 kilometara dug tunel.

To je drugi put da on bježi iz zatvora sa jakim osiguranjem.

Izvor: Agencije