SAD daje pomoć Ukrajini i sankcionira Rusiju

Moskva negira bilo kakvu umiješanost u ukrajinski sukob (EPA)

Sjedinjene Američke Države poslat će Ukrajini izviđačke bespilotne letjelice i transportna vozila “Humvee” kako bi joj pomogle u gušenju separatističke pobune na istoku zemlje, doznaje se od jednog američkog dužnosnika, dok Ministarstvo financija najavljuje nove sankcije.

MMF pomaže Ukrajinu sa 17,5 milijardi dolara

Međunarodni monetarni fond odobrio je pomoć Ukrajini od 17,5 milijardi dolara, javlja Anadolija.
Šefica MMF-a Christine Lagarde u Berlinu je istakla da će četverogodišnji program pomoći Ukrajini omogućiti uspostavu ekonomske stabilnosti.
Dodala je da će se sveobuhvatnim ekonomskim reformama u Ukrajini osigurati ekonomsko poboljšanje, ali i povećati životni standard građana te zemlje.
Istakla je da u programu pomoći postoje određeni rizici, ipak izrazivši nadu da ima dovoljnu osnovu za postizanje ekonomskog uspjeha.

SAD će poslati izviđačke dronove tipa “Raven” i 230 transportnih vozila “Humvee”, među kojima 30 oklopnih, dodao je taj dužnosnik, koji je htio ostati anoniman, ne rekavši za kada su planirane te isporuke.

Amerikanci su već poslao Ukrajini vojnu opremu kako bi joj pomogli u borbi s proruskim sepratistima, poput naočala za noćno gledanje.

Bijela kuća, koja podupire vlast u Kijevu, još nije donijela odluku o slanju oružja koje je Ukrajina tražila.

Više visokih američkih dužnosnika u Ministarstvu obrane zauzelo se za slanje oružja Ukrajini, ali se američki partneri u NATO-u, prije svih Njemačka i Francuska, protive slanju oružja strahujući od eskalacije sukoba.

Nove američke sankcije

SAD je objavio da uvodi nove sankcije kojima su cilj separatisti na istoku Ukrajine, jedna ruska banka i bivši ministri ranije vlade u Kijevu, priopćilo je Ministarstvo financija.

Na američku crnu listu dodano je osam čelnika samoproglašene narodne republike Donjeck i Ruske državne poslovne banke, koja djeluje na Krimu nakon njegova pripojenja Rusiji, dodaje Ministarstvo u priopćenju.

I tri bivša suradnika svrgnutog ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, među kojima je njegov bivši premijer Mikola Azarov, obuhvaćena su tim novim sankcijama, kojima se blokira njihova eventualna imovina u SAD-u i Amerikancima zabranjuje poslovanje s njima.

“Od početka krize smo pokazali da će oni koji narušavaju suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Ukrajine za to i platiti”, rekao je Adam Szubin, vršitelj dužnosti podtajnika u američkom Ministarstvu financija, zadužen za borbu s terorizmom, prenosi se u priopćenju.

Optužujući Moskvu da stoji iza ukrajinske krize, Amerikanci i Europljani su uveli niz sankcija separatistima na istoku i samoj Rusiji.

Moskva negira bilo kakvu umiješanost u taj sukob, u kojemu je u gotovo godinu dana poginulo više od 5.600 ljudi.

Za Ruse su sankcije rovokacija

Rusija je odmah osudila nove američke sankcije nametnute glavnoj banci na Krimu i nekim separatističkim liderima na pobunjenom istoku Ukrajine, smatrajući da su one “politička provokacija”.

“Teško je razumjeti šta navodi Ministarstvo financija i američke vlasti da prošire sankcije” izjavio je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, a prenijela agencija Interfax.

“Ne vidimo nikakvu logiku koja bi mogla objasniti takvu odluku, a znamo da je Washington želio povratak u normalno stanje”, dodao je Rjabkov.

Precizirao je kako su optužbe Washingtona da Moskva podržava vojno separatiste na istoku Ukrajine “neosnovane”.

NATO: Rusija naoružava proruske snage

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u međuvremenu da Rusija i dalje naoružava i uvježbava pobunjenike na istoku Ukrajine i pozvao zaraćene strane da pomognu stranim promatračima u održanju primirja.

Upitan na tiskovnoj konferenciji u belgijskome Monsu za komentar tvrdnje jednog američkog diplomata da su ruski tenkovi proteklih dana ušli u Ukrajinu, Stoltenberg je odbio izravno komentirati pitanje, ali je upozorio na rusku pomoć pobunjenicima.

“Još uvijek vidimo rusku nazočnost i snažnu podršku separatistima na istoku Ukrajine. Vidimo isporuku opreme, postrojbe, uvježbavanje. Rusija je prema tome još uvijek u istočnoj Ukrajini”, rekao je Stoltenberg.

“Stoga pozivamo Rusiju da povuče svoje snage iz istočne Ukrajine i da poštuje sporazum iz Minska”, dodao je.

Viša dužnosnica State Departmenta Victoria Nuland izjavila je ranije na saslušanju u Kongresu da su ruski tenkovi i topništvo u proteklim danima prešli u istočnu Ukrajinu i time prekršili sporazum i primirju dogovoreno u Minsku 12. veljače.

Stoltenberg i zapovjednik NATO-a u Europi, američki general Philip Breedlove, izjavili su novinarima u vojnom stožeru NATO-a u Belgiji da je prioritet u Ukrajini trenutačno da promatrači OESS-a dobiju siguran i slobodan pristup i potpune informacije koje su im potrebne za održanje primirja.

Izvor: Agencije