SAD: Demokrate obećavaju jaču kontrolu oružja

Nancy Pelosi za ukidanje okvira visokog kapaciteta i privremeno oduzimanje oružja ljudima koji se smatraju rizikom (EPA)

Nakon što je 12 osoba ubijeno u napadu u kalifornijskom kafiću, američke demokrate u Predstavničkom domu Kongresa obećavaju da će povećati kontrolu oružja.

Kako navodi AP, demokrate, koje su osvojile većinu u Zastupničkom domu nakon osam godina, planiraju pojačanje “pozadinskog” provjeravanja osoba koje kupuju naoružanje i zabranu jurišnih pušaka.

“Američki narod zaslužuje prava djela kako bi se okončale dnevne epidemije nasilja oružjem koje odnose živote naše djece na kampusima i ulicama”, izjavila je Nancy Pelosi, kandidatkinja za predsedavajuću Zastupničkog doma.

Trump čuva Drugi amandman

Kako navodi agencija, Pelosi će se zalagati za ukidanje okvira visokog kapaciteta i privremeno oduzimanje oružja ljudima koji se smatraju “rizikom” po sebe i druge.

Agencija ocjenjuje da bi ove mjere mogle naići na podršku u Zastupničkom domu, ali da će republikanci, kao i predsjednik Donald Trump, koji je obećao da će očuvati Drugi amandman američkog Ustava, pružiti otpor.

Kontrola naoružanja je veliki problem u SAD-u, a o sličnim mjerama se razmatralo i nakon masovnog ubistva u Las Vegasu 2017. godine, kada je život izgubilo 58 osoba.

Izvor: Agencije