SAD: Demokrati za papu, republikance nervira

Papa Franjo u utorak navečer stiže u Sjedinjene Američke Države. Očekuju se njegove snažne poruke oko klimatskih promjena, kako pomoći siromašnima, što učiniti s optužbama o svećeničkim seksualnim zlostavljanjima maloljetnika, razvednim katolicima, američkim odnosima s Kubom, palestinskom pitanju, nuklearnim sporazumom s Iranom…

I dok vjernici očekuju njegove poruke, političari su podijeljeni – demokrati ga podržavaju, republikanci su sve nervozniji zbog papinih ideja.

Papa Franjo će tijekom višednevnog boravka u Americi imati brojne susrete s predstavnicima oko 69 milijuna američkih katolika, koji žele vidjeti reformiranu Crkvu.

“Svi znamo da imamo naslijeđenu crkvenu doktrinu i mi ćemo to naslijedstvo nositi. Tu ništa nije upitno. No, što to znači unijeti svježinu? Kako bi to bilo tužno da pokušamo usvojiti novi način obraćanja, nove pravce, a da u to ne bude uključeno slušanje drugih, slušanje onih koji su ispunjeni vjerom”, rekao je nadbiskup Joseph E. Kurtz, predsjednik USCCB-a.

Njegove poruke željno očekuje i 11 milijuna razvedenih katolika u SAD-u, koje je Crkva isključila iz svojih aktivnosti.

Problem zlostavljanja maloljetnika

“Mnogi katolici danas osjećaju da im nije potreban autoritet Katoličke crkve, da im kaže jesu li u svetom braku ili nisu. Mislim da smo naučili kako da odrastemo i respektiramo vlastito prosuđivanje, vlastiti odnos prema Bogu. Znamo što je ljubav, samilost i kakve su naše vlastite potrebe”, poručuje Beverly Hawkins, razvedena katolkinja.

Papa Franjo je odavno započeo proces transparentnosti unutar Katoličke crkve oko politike prema svećenicima koji su seksualno zlostavljali maloljetnike, uz poruku da za njih ne postoji nikakva tolerancija.

U SAD-u je to vrlo izražen problem, što dokazuje činjenica da je Crkva isplatila tri milijarde dolara odštete žrtvama svećeničkog zlostavljanja. Žrtve smatraju da je crkva štitila počinitelje kroz svoje institucije.

“Koristim termin ‘institucionalizirano’ zato što se sve čuvalo unutar organizacije. Tajne su bile čuvane unutar organizacije”, kaže Phil Saviano, žrtva seksualnog zlostavljanja.

Problem američke Katoličke crkve je i stalno opadanje broja vjernika. U posljednjem desetljeću Crkvu je napustilo njih gotovo 20 posto.

“Ponekad osjećam da je metoda pogrešna, a ne poruka. Poruka je predivna, Kristova poruka. Ali, metoda je ponekad neshvatljiva. Mislim da je ponekad kruta i prereligiozna, nije autentična. Ne postoji taj osjećaj povezanosti s ljudima”, smatra svećenik Brian Houston.

Papa i Obama istomišljenici

Ne dočekuju papu Franju samo katolici raširenih ruku. U nekim suvenirnicama već se prave suveniri s papinim likom. Čak je i nekoliko vrsta piva proizvedeno njemu u čast.

Ali, što s političarima? Od 17 republikanskih predsjedničkih kandidata, šest je katolika. Međutim, oni ne žele da se Crkva miješa u politiku.

“Ne treba mi političko mišljenje mojih biskupa, kardinala ili pape. Volio bih čuti što će papa reći o klimatskim promjenama, pa da donesem svoj sud. No, religija treba činiti ljude boljima, a ne baviti se političkim pitanjima”, kaže republikanski predsjednički kandidat Jeb Bush.

“Papa Franjo će posjetiti sutra [srijeda] Bijelu kuću, a on i predsjednik [SAD-a Barack] Obama su, uglavnom, istomišljenici oko vodećih globalnih pitanja. Ali, bit će zanimljivo vidjeti reakcije republikanaca kada se papa bude obraćao punom sazivu Kongresa, jer oni se s njim ne slažu gotovo ni u čemu – od klimatskih promjena do socijalne politike, od palestinskog pitanja do nuklearnog sporazuma s Iranom”, javlja iz Washingtona reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

Izvor: Al Jazeera