SAD deportovale bivšeg stražara nacističkog logora u Njemačku

Optuženik se tereti da je bio sudionik u najmanje 5.230 ubistava (EPA)

Sjedinjene Američke Države deportovale su u Nemačku bivšeg stražara nacističkog logora Travniki, 95. godišnjeg Jakiwa Palija, 14 godina pošto je sudija izdao nalog za njegovo proterivanje.

U saopštenju Bele kuće kaže se da je deportacija Palija koji je živeo u Njujorku od socijalne pomoći, izvedena u utorak.

Bela kuća saopštila je da Jakiw Palij služio kao stražar u radnom logoru Trawniki gdje je oko 6.000 jevrejskih muškaraca, žena i dece ubijeno 3. novembra 1943. godine, u najvećem pojedinačnom masakru tokom holokausta.

“SAD neće tolerisati one koji su omogućavali nacističke zločine i druga kršenja ljudskih prava i oni neće naći sigurno utočište na američkom tlu”, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Krio da je radio u logoru

Posle Drugog svetskog rata Palij je krio umešanost u ubistvima u kampu Travniki na teritoriji Poljske pod okupacijom nacista i uspeo je da uđe u SAD tvrdeći da je bio zemljoradnik, prenosi AP.

Američki državljanin postao je 1957. godine da bi mu SAD potom 2003. oduzele državljanstvo, pošto je priznao da je radio u logoru.

Iako je sudija naložio njegovu deportaciju 2004. godine, Palij je nastavio da živi u svom domu u Kvinsu koristeći situaciju pošto nijedna zemlja nije želela da ga primi.

Izvor: Agencije