SAD diže nove granične zidove u dolini Rio Grande

Novac za ojačanje granice, više od 600 miliona dolara, prije godinu dana odobrio je Kongres (Reuters)

Američka vlada sprema se za početak izgradnje dodatnih graničnih zidova i ograda na jugu doline Rio Grande u Teksasu, na granici prema Meksiku, javlja AP.

Prema Carinskom i graničnom uredu (CBP), teška građevinska oprema trebala je već stići.

Novac za ojačanje granice, više od 600 milijuna dolara, prije godinu dana odobrio je Kongres. Tim novcem trebalo bi biti izgrađeno 53 kilometara novih graničnih barikada u dolini Rio Grande.

Dodatna ograda i granični zidovi bit će izgrađeni na zemljištu u vlasništvu federalne vlade, koje se smatra utočištem za životinje.

Prema nacrtima koje je objavio u rujnu, CBP namjerava izgraditi 40 kilometara betonskih zidova do visine postojećeg nasipa za kontrolu poplava u okrugu Hidalgo pokraj Rio Grande, rijeke koja je prirodna granica između SAD-a i Meksika.

Trump i dalje u svađi s demokratama

Mnogi zemljoposjednici protive se gradnji zida i najavljuju da će se sudski boriti protiv američke vlade ako pokuša zauzeti njihovu imovinu. 

Zagovornici zaštite okoliša smatraju da će vlada koristiti zemljište koje je dio Nacionalnog rezervata divljih životinja u dolini Rio Grande.

Rezervat se sastoji od desetaka parcela kupljenih u posljednjih 40 godina kako bi se stvorio koridor za ugrožene vrste i ostale divlje životinje.

Dok predsjednik Donald Trump i demokrati ostaju u sukobu zbog Trumpove potražnje 5,7 milijardi dolara iz proračuna za financiranje graničnih zidova, CBP nastavlja izgradnju onog za što su sredstva ranije izdvojena, podsjeća AP.

Izvor: Agencije