SAD do 2017. najveći proizvođač nafte

Uloge pojedinih zemalja na globalnoj energetskoj karti dramatično se mijenja, pokazuju posljednje analize Međunarodne agencije za energetiku (IAE). 

Sjedinjene Američke Države (SAD) napreduju krupnim koracima i mogle bi ostvariti potpunu dominaciju na svjetskom energetskom tržištu.

Prema predviđanjima IAE-a, Sjedinjene Američke Države će do 2015. godine prestići Rusiju kao najvećeg izvoznika plina, a do 2017. postat će i najveći svjetski proizvođač nafte.

Tri godine kasnije, Sjeverna Amerika počet će izvoziti naftu, a do 2035. postat će gotovo potpuno energetski nezavisna. I sve to zahvaljujući procvatu proizvodnje iz naftnog škriljca.

Mike Wittner, šef Odjela za naftno istraživanje banke Societe Generale kaže da je ta proizvodnja „činila relativno mali dio proizvodnje i bila upitna, no u posljednje dvije godine mnogo je napredovala i čini rastući dio američke proizvodnje.”

Ekološka opasnost

Ali, tehnologija za izdvajanje nafte iz naftnog škriljca predstavlja opasnost za okoliš.

“Bušotine kod ove vrste eksploatacije moraju biti začepljene. Moraju biti pravilno konstruirane kako bi se zaštitila pitka voda. Tu je i pitanje šta se dešava s otpadnom vodom koja se generira”, napominje Wittner.

Pretpostavimo li da će se nastaviti rast ovakve proizvodnje, to bi za američku ekonomiju moglo značiti konkurentnije kompanije i više novca za potrošače.

“Rast cijena nafte je poput rasta poreza. Pad cijena liči i na smanjenje poreza”, kaže Michael Gayed, glavni strateg za investicije Pension Patnersa.

Jedna od najbitnijih posljedica jeste i energetska nezavisnost.

“To će Americi omogućiti da obraća manje pažnje i manje izdvaja za zaštitu opskrbe naftom sa Bliskog Istoka”, kaže Wittner.

Međunarodna agencija za energiju očekuje da će se do 2035. smjer međunarodne trgovine naftom gotovo u potpunosti promijeniti, pri čemu bi 90 posto od bliskoistočnog izvoznog tržišta bilo prebačeno u Aziju.

Izvor: Al Jazeera