SAD dolarima suzbija ilegalne migracije u Centralnoj Americi

Zid na granici SAD-a i Meksika trebalo bi da spriječi ilegalne ulaske Meksikanaca na teritoriju SAD-a (EPA)

Meksički ministar vanjskih poslova Marcelo Ebrard izjavio je da će Sjedinjene Države opredijeliti 5,8 milijardi dolara u razvoj Centralne Amerike, kao dio realizacije plana kojim bi se osnažio ekonomski rast te regije što bi dovelo do suzbijanja ilegalnih migracija.

On je u svom obraćanju novinarima rekao i da će Meksiko i SAD formirati radnu grupu koja će pratiti realizaciju tog razvojnog plana, prenosi Reuters.

Portparolka Bijele kuće Sarah Sanders izjavila je da je, mimo kongresnih izdvajanja, američka vlada identifikovala izvore finansiranja koji će pomoći da se dostigne cifra od pet milijardi dolara koliko je predsjednik Donald Trump tražio za izgradnju zida duž granice sa Meksikom.

Zid na granici s Meksikom

Zid na granici SAD-a i Meksika trebalo bi, prema Trumpu, da spriječi ilegalne ulaske Meksikanaca na teritoriju SAD-a, dok se zvaničnici s meksičke strane protive tom planu.

Trump će sačekati da Kongres izglasa zakon o potrošnji, kako rad vlade ne bi bio blokiran, izjavila je Senders.

Ona je dodala da Trump razgovara sa članovima kabineta o tome da agencije prebace novac u fond za izgradnju zida na granici sa Meksikom, prenosi Reuters.

“Predsjednik je od svake agencije tražio da provjere da li imaju novca koji bi mogao da se koristi za to”, rekla je Senders.

Izvor: Agencije