SAD Egiptu isporučio 10 helikoptera Apache

Borbeni helikopteri isporučeni su kao pomoć Egiptu za borbu protiv oružanih grupa na Sinajskom poluotoku (Anadolija)

Sjedinjene Američke Države isporučile su deset helikoptera Apache Egiptu u toku posljednje dvije sedmice, kako bi pomogle Kairu da osigura Sinaj, saznaje se od jednog američkog zvaničnika, javile su agencije.

Helikopteri za napad “stigli su tamo [u Egipat] prije nekoliko sedmica”, precizirao je u nedjelju ovaj zvaničnik, koji je želio ostati neimenovan.

Ovog ljeta je američki državni sekretar John Kerry u nekoliko navrata izrazio želju da se ubrza isporuka helikoptera, kako bi se pomoglo Egiptu u borbi protiv naoružanih pobunjeničkih grupa aktivnih na Sinaju.

Pustinjski sjever ovog poluotoka, na granici s Izraelom i Pojasom Gaze, poprište je smrtonosnih gotovo svakodnevnih napada na policiju i vojsku, koja odgovara velikom ofanzivom.

Velika pomoć

Sjedinjene Američke Države svake godine izdvajaju svom velikom arapskom savezniku 1,5 milijardi dolara, od kojih 1,3 milijarde dolara za vojnu pomoć.

Jedan dio je zamrznut u oktobru 2013. godine i uvjetovan demokratskim reformama nakon svrgavanja, u julu 2013. godine, predsjednika Muhameda Mursija, nakon strašne represije protiv njegovih pristalica.

Bivši šef vojske Abdel Fattah el-Sissi, čovjek koji je svrgnuo Mursija, izabran je za predsjednika Egipta krajem maja.

U četvrtak je američki predsjednik Barack Obama izrazio “zabrinutost” zbog masovnih procesa u Egiptu, potvrđujući važnost saradnje dviju država u borbi protiv pobunjenika.

Izvor: Agencije