SAD Egiptu isporučuje 12 aviona tipa F-16

Krajem marta je američki predsjednik Barack Obama ukinuo blokadu na isporuku oružja Kairu (Reuters)

Sjedinjene Američke Države isporučit će osam F-16 Block 52 borbenih aviona Egiptu u naredna dva dana, navodi se u saopćenju američke ambasade u Kairu.

Ova isporuka je dio vojnog paketa koji je “odleđen” ranije ove godine.

U saopćenju od četvrtka navodi se kako će Washington Egipćanima dostaviti još četiri letjelice tipa F-16 ove jeseni.

Uprkos zabrinutosti zakonodavaca u SAD-u da Egipat ne provodi demokratske reforme, Egipat ostaje jedan od najbližih saradnika Washingtona kada je riječ o sigurnosti u regiji.

Odnosi su se ohladili nakon što je bivši predsjednik Muhamed Mursi iz redova Muslimanske braće svrgnut u vojnom udaru 2013. godine, nakon masovnih protesta protiv njegove vladavine.

‘Strateški dijalog’

Međutim, veze s bivšim generalom Abdelom Fattahom el-Sisijem, koji je kasnije izabran za predsjednika, postepeno se popravljaju.

Krajem marta je američki predsjednik Barack Obama ukinuo blokadu na isporuku oružja Kairu, odobrivši isporuke američkog oružja u vrijednosti iznad 1,3 milijarde dolara.

Tada je odobrio slanje 12 aviona Lockheed Martin F-16, 20 Boeingovih raketa tipa Harpoon te blizu 125 tenkova M1A1 Abrams, koje proizvodi kompanija General Dynamics.

Prošlog mjeseca je Washington dostavio dva broda za egipatsku mornaricu, čime se ukupna flota brzih nosača projektila koje ima Kairo udvostručila.

Američki državni sekretar John Kerry u nedjelju dolazi u Egipat, kako bi održao “strateški dijalog”, koji je posljednji put održan između ove dvije države decembra 2009. godine.

Izvor: Agencije